SimSwapping
Hack, Regulatie

Portlandse man veroordeeld tot zes jaar gevangenis voor miljoenenroof

In een recent vonnis heeft een man uit Portland een gevangenisstraf van zes jaar opgelegd gekregen voor zijn betrokkenheid bij een grootschalige sim-swapping operatie, waarbij miljoenen dollars aan cryptocurrency onrechtmatig werden verkregen.

Naast veroordeling ook schadevergoeding

Daniel James Junk, 22 jaar oud, is door het Amerikaanse Department of Justice (DoJ) veroordeeld en zal na zijn gevangenisstraf nog drie jaar onder toezicht staan. Bovendien is hij verplicht een schadevergoeding van meer dan 3 miljoen dollar te betalen aan de gedupeerden.

Junk werd aangeklaagd als lid van een cybercriminaliteitsnetwerk dat zich toelegde op sim-swapping, een techniek waarbij criminelen telefoonnummers van slachtoffers overzetten naar hun eigen simkaarten. Hierdoor kregen zij toegang tot onder meer e-mailadressen, cryptocurrency accounts en andere online accounts, zelfs als deze beveiligd waren met tweefactorauthenticatie. Junk was actief in deze gemeenschap vanaf december 2019 tot maart 2022.

Junk vervulde diverse rollen

Het DoJ meldt dat Junk diverse rollen binnen deze criminele operaties vervulde. Hij was betrokken bij het identificeren van potentiële slachtoffers via gehackte databases, het overzetten van telefoonnummers naar apparaten in het bezit van de samenzweerders en het fysiek in bezit hebben van de telefoon die gebruikt werd voor de sim-swapping.

Bij zijn arrestatie in maart 2022 legde de FBI beslag op $3 miljoen aan bitcoin. Junk droeg later nog eens $1 miljoen aan bitcoin over. Ondanks dat hij in april 2023 schuld bekende, ontdekten onderzoekers in januari 2024, vlak voor zijn veroordeling, dat hij zijn activiteiten in cybercriminaliteit voortzette. Dit leidde tot zijn huidige veroordeling en de aanzienlijke schadevergoeding die hij moet betalen aan de benadeelde partijen.

Hack nieuws

Hacker begint met verplaatsen van miljoenen na inactief jaar
Pike DeFi Protocol komt met verklaring na exploit van $1,6 miljoen
Record-lage cryptoverliezen in April, ondanks enkele grote hacks
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?