portugal vlag
Regulatie

Portugal verliest status als Crypto belastingparadijs

Tot grote frustratie van mensen die op zoek zijn naar, of reeds een ‘gouden visum’ hebben gekocht in Portugal, gaat het land belasting op crypto invoeren. Dit bevestigde de Portugese minister van financiën Fernando Medina, zonder daarbij een specifieke datum te noemen. De beslissing om te starten met het belasten van Bitcoin werd daarna ook nog eens herhaald door de staatssecretaris voor belastingzaken António Mendonça Mendes op 13 mei.

Belasting op winst uit investeringen

Er is dus nog geen datum voor de nieuwe belastingwetten op crypto in Portugal en de exacte tarieven zijn ook nog niet bekend. Wat we inmiddels wel weten is dat het gaat om een belasting op winsten uit investeringen op cryptocurrency’s. Deze beslissing betekent een terugdraaiing van de eerdere belastingwet uit 2016.

In deze wet staat dat Bitcoin en andere cryptocurrency’s niet belast kunnen worden omdat ze geen wettig betaalmiddel zijn. Volgens Twitteraar NFTJorge duurt het echter nog minimaal twee jaar voordat de nieuwe belastingwet van kracht wordt. Aangezien Portugal volgens hem enorm traag is in het veranderen en doorvoeren van nieuwe wetten.

Portugal kopieert wetgeving andere landen

Fernando Medina, de minister van financiën van het land, geeft aan dat de onderbouwing voor de nieuwe wet uit een vergelijking van Portugal met andere landen komt. Die landen hebben ‘al systemen ingesteld’ om belasting te heffen op Bitcoin en andere crypto. Volgens Medina is het niet logisch dat assets die kapitaalwinst creëren daarvoor niet belast worden.

Portugal richt zich er echter op om een ‘adequate’ belasting in te stellen die de sector niet meteen de nek omdraait. Het probleem volgens Mendes, de staatssecretaris van belastingzaken in Portugal, is dat het lastig is om te bepalen wat een cryptocurrency precies is en welke assets onder die definitie vallen. Portugal heeft dus nog een hoop uit te zoeken voordat de uiteindelijke wet er staat.

Regulatie nieuws

Indonesische financiële waakhond introduceert regelgevingssandbox voor crypto-producten
‘FTX gebruikers krijgen 140% van de waarde van hun kapitaal terug’
Cryptomarkt onder druk na besluit voortzetting rechtszaak Coinbase
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen