qatar
Blockchain

Qatarische centrale bank start met eerste fase van CBDC-project

Het kleine Arabische land Qatar zet een grote stap richting een digitale toekomst met de lancering van een pilotproject voor een Central Bank Digital Currency (CBDC), gericht op efficiëntere grensoverschrijdende betalingen. Zal Qatar, na China, de volgende grote naam worden die een CBDC introduceert?

Qatar lanceert CBDC-proef: focus op efficiënte betalingen

Er werden weinig details over het project vrijgegeven, maar het staatspersbureau meldde dat het zich zou richten op distributed ledger-technologie, kunstmatige intelligentie, het verbeteren van liquiditeit en transacties met effecten. Het project loopt tot oktober.

De Qatar Central Bank (QCB) begon in maart 2022 met het bestuderen van CBDC-technologie en bevestigde in juni van dat jaar de start van een project. In mei verklaarde gouverneur van de QCB, Sheikh Bandar bin Mohamed bin Saoud al-Thani, tijdens het Qatar Economic Forum: “We bevinden ons in de funderingsfase en evalueren de voor- en nadelen van het uitgeven van een CBDC.”

Gelijk opgaan met de buren

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) was een van de oprichters van het mBridge-project, samen met China, Hongkong en Thailand. Het heeft mBridge al gebruikt voor het uitvoeren van overboekingen naar India en voor groothandelsoverschrijvingen tussen de mBridge-projectleden. De VAE nam ook deel aan een CBDC-proof-of-concept, genaamd Project Aber, samen met Saoedi-Arabië, dat in 2020 werd afgerond.

Een dag voor de aankondiging van het CBDC-project lanceerde de Qatar Central Bank (QCB) een nieuwe fintech-sandbox. De Express Sandbox biedt “een verkorte testperiode, snelle testcycli en een gestroomlijnd algeheel evaluatieproces” voor in aanmerking komende deelnemers. Zowel de nieuwe sandbox als het CBDC-project werden omschreven als onderdeel van officiële nationale ontwikkelingsstrategieën, hoewel geen van deze strategieën expliciet CBDC vermeldt.

Kritiek van de Financial Action Task Force

In 2020 verbood de Qatar Financial Centre Regulatory Authority, verantwoordelijk voor bedrijfsontwikkeling in het land, de activiteiten van virtual asset service providers (cryptobeurzen en brokers). Echter, in 2023 bekritiseerde de Financial Action Task Force Qatar voor het niet handhaven van dit verbod en het gebrek aan begrip van “complexere vormen van witwassen en terrorismefinanciering.”

In maart deden geruchten de ronde binnen de cryptogemeenschap dat de Qatar Investment Authority zwaar zou investeren in Bitcoin. De waarschijnlijkheid hiervan wordt echter betwijfeld, aangezien er tot nu toe geen bewijs is gevonden van de miljardeninvestering in Bitcoin waar destijds over werd gesproken.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Blockchain nieuws

Team Liquid lanceert toernooiserie met Community Gaming voor Onchain Summer 2024
Storm Partners lanceert nieuwe Web3-innovatie-sandbox “Lightningbox” in Genève
Nigeria blijft bovenaan Google-zoekopdrachten voor “Bitcoin” ondanks hardhandig optreden
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Michael van de Poppe: Dit is waarom de crypto koersen dalen