rabobank
Bitcoin, Regulatie

Rabobank dwong zakelijke klant onterecht tot verkoop Bitcoin en moet 1 miljoen schadevergoeding betalen

De Rabobank dwong ten onrechte een klant om zijn Bitcoin te verkopen en moet nu meer dan een miljoen euro aan gemiste winst compenseren, zo meldt het FD.

Eén van de grootste banken van Nederland, de Rabobank, heeft in 2019 ten onrechte een zakelijke klant gedwongen zijn Bitcoin-wallet te verkopen. “De bank is nu verantwoordelijk voor de geleden schade van het bedrijf”, zo zegt het Gerechtshof in Arnhem.

Verbod op Cryptocurrency bij Rabobank

Sinds 2019 hanteert Rabobank een beleid dat haar zakelijke klanten verbiedt om hun rekeningen te gebruiken voor het kopen of verkopen van cryptocurrencies. De bank stelt dat het voor hen onmogelijk is om adequaat te controleren of de munten worden misbruikt voor criminele doeleinden, en dat klanten een verhoogd risico lopen om slachtoffer te worden van beleggingsfraude.

Decos, een IT-bedrijf, begon in 2013 met de handel en het minen van Bitcoin. In de zomer van 2019 ontving het bedrijf een bericht van de Rabobank waarin stond dat het in strijd handelde met het beleid inzake virtuele valuta. Echter, toen Decos contact opnam met de Rabobank om te informeren naar naleving van het crypto-beleid, kreeg het te horen dat het beleid “uitsluitend voor intern gebruik” was en niet met klanten werd gedeeld.

Uitspraak van de rechtbank

De bank eiste dat Decos zijn Bitcoin-activiteiten zou staken en alle Bitcoin zou verkopen. Zo niet, dan zou de bankrelatie worden beëindigd. Decos voldeed hieraan, maar stapte ook naar de rechter met het argument dat Rabobank haar zorgplicht had geschonden. In het beroep oordeelde de rechtbank in hun voordeel.

De rechters stelden dat Rabobank vrij is om een strikt crypto-beleid te voeren, maar dat het verplicht is om haar klanten hierover correct te informeren. De rechtbank oordeelde ook dat de bank de belangen van de klant niet voldoende had meegewogen, aangezien een verkoopperiode van drie maanden onredelijk kort was.

Reactie van de advocaat

De advocaat van Decos, Michiel Van Eersel van Birkway, noemde de uitspraak “zeer bevredigend” en stelde dat het goed is om erkenning te krijgen dat Rabobank haar klant anders had moeten behandelen.

Schadevergoeding

De rechtbank heeft geoordeeld dat er een schadevergoeding verschuldigd is. Als het bedrijf de bitcoins op een later tijdstip had verkocht, zou het waarschijnlijk veel meer hebben verdiend. In juli 2019 bezat Decos 95 bitcoin, die destijds ongeveer €1 miljoen waard waren. Tegen de huidige wisselkoers zijn ze iets meer dan €2,5 miljoen waard. Echter, in 2022 was de bitcoin meer dan €7,5 miljoen waard tijdens de bullmarkt.

Volgens Van Eersel hebben Decos en Rabobank de schadevergoeding nog niet besproken. Rabobank verklaarde in een reactie: “We hebben kennis genomen van de uitspraak en overwegen onze positie en mogelijke volgende stappen.”

In 2021 stuurde de bank een brief naar haar zakelijke klanten om hen te informeren over haar crypto-beleid.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Bitcoin nieuws

El Salvador behaalt winst op cumulatieve Bitcoin-investeringen
Goudprijs bereikt nieuw hoogtepunt terwijl Bitcoin $41.000 doorbreekt
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Meer nieuws

Meest gelezen

Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december
Top 5 cryptomunten met potentieel voor sterke groei in December