Regulatie

Ray Dalio waarschuwt voor doemscenario van stagflatie

Investeringslegende Ray Dalio is ervan overtuigd dat de Amerikaanse overheid de geldprinters weer aan moet zetten om de ontstane tekorten te financieren. In een recent interview met podcaster Chris Williamson, zegt Dalio dat de Amerikaanse overheid waarschijnlijk kiest voor inflatie om zijn enorme schuldenberg van 31,45 biljoen dollar af te betalen.

We zitten volgens Dalio nu in een fase waarin het strenge monetair beleid van de Federal Reserve de eerste dominostenen heeft laten omvallen.

De eerste dominostenen vallen om

Dalio is van mening dat het monetair beleid van de Federal Reserve betekent dat Amerika in een positie zit waarin de overheid snel moet ingrijpen met nieuwe steunpakketten om de economie van een impuls te voorzien. “We zitten volgens mij aan het begin van een cyclus, waarin de duimschroeven worden aangedraaid en de eerste domino’s omvallen. Ik denk dat die situatie meer problemen gaat opleveren”, aldus Dalio.

“Waar het op neerkomt is dat er teveel schuld in het financiële systeem zit en dat we daar teveel nieuwe schulden aan blijven toevoegen. Die schulden moeten terugbetaald worden met hard geld, wat betekent dat er weinig uit de printers kan komen, of door heel veel geld te printen”, zo gaat Dalio verder.

De investeringslegende zegt vervolgens dat de geldprinter volgens hem de enige realistische oplossing is voor het schuldenprobleem van de Verenigde Staten. Verder waarschuwt hij in de podcast van Williamson voor stagflatie, wat een verschrikkelijk scenario zou zijn.

Wat is stagflatie?

Stagflatie is een economische term die wordt gebruikt om een situatie te beschrijven waarin er sprake is van stagnerende economische groei (stagnatie) en hoge inflatie op hetzelfde moment. Volgens Ray Dalio is stagflatie een complex probleem, dat kan worden veroorzaakte door verschillende factoren.

Om die reden vergt het volgens hem een flexibele aanpak, waarbij overheden zowel monetaire als fiscale maatregelen kunnen nemen. Het is vooral lastig, omdat je bij een stagnerende economie normaal gesproken zou zeggen dat er lager rentes en stimulering nodig is.

Als tegelijkertijd de inflatie hoog is, dan is dat gevaarlijk, omdat door die economische stimulans de prijzen nog verder kunnen stijgen. Wat dat betreft komt er echt een spannende periode aan voor de wereldeconomie.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?