Newsbit

Ethereum (ETH)

Realistisch Ethereum 2.0 Multi-Client Testnet ‘verwacht in juni’

Ethereum (ETH)

Een Ethereum 2.0 ontwikkelaar onthulde dat het ‘Schlesi testnet’ succesvol genoeg was om in juni te hopen op een nieuw multi-client testnet op basis van 0,12 specificaties.


Eerst de bugs oplossen

Het is heel belangrijk dat alle bugs worden opgelost voordat er verder gebouwd kan worden aan Ethereum 2.0. Een rapport, die geschreven werd na een video conferentie die gehouden werd op 14 mei, laat zien dat het grootste deel van het werk gewijd is aan het oplossen van bugs.

Over het laatste rapporteerde Mehdi Zerouali van Sigma Prime een grote vooruitgang bij het ontwerpen van “fuzzing” technieken. Deze techniek stuurt nep gegevens naar het programma om te achterhalen waar de bug zit.

Sigma Prime hielp al bij het vinden van verschillende bugs in Ethereum 2.0 clientsoftware waarop ze vertrouwen. De analisten vonden met name een oneindige ‘loop bug’ in de Teku client en een geheugen segmentatiefout in de Nimbus.


Klanten richten zich op bugs

Omdat clients verantwoordelijk zijn voor het houden en valideren van de blockchain, is het belangrijk dat ze volledig met elkaar zijn gesynchroniseerd. Voor Ethereum 2.0 zijn zeven afzonderlijke clients in ontwikkeling.

De meesten van hen werken aan optimalisaties voor het ‘Schlesi testnet’. Dat was het eerste Ethereum 2.0 testnet met meerdere clients dat de mainnet omgeving simuleert.

Het eerste Schlesi netwerk werd gelanceerd met de clients van Prysm en Lighthouse, ontwikkeld door Prysmatic Labs en Sigma Prime. Prysmatic Labs draaide al een bekend single-client testnet.

Na de lancering van Schlesi sloot ook de Teku-client van PegaSys zich aan bij het testnet. Nimbus en Lodestar boekten tot nu toe slechts beperkt succes.


Vernieuwde lancering verwacht in juni

Afri Schoedon, de manager van het Schlesi testnet initiatief, legde tijdens de video call uit dat het netwerk een moeilijke start had gehad. Bugs verhinderden de eerste lancering. Toen dat eenmaal was opgelost, was de transactie finaliteit “verschrikkelijk” omdat de clients vaak crashten.

Maar Schoedon prees de ontwikkelaars voor hun reactievermogen bij het oplossen van deze problemen. Hierdoor werkte het netwerk op een gegeven moment wel. “Ik denk dat we allemaal verbaasd zijn hoe stabiel het is”, voegde hij eraan toe.

Gezien deze successen, stelde Schoedon voor om een nieuw multi-client testnet te lanceren dat nog dichter bij de mainnet specificatie zou liggen. Het zou gericht zijn op de nog niet geïmplementeerde 0.12 specificatie, in tegenstelling tot de huidige 0.11.2.

“Ik gebruik juni 2020 voorzichtig als lanceringsdatum”, voegde Schoedon toe, hoewel hij opmerkte dat dit sterk afhangt van de release van 0,12 clients.

Hij wenst dat het nieuwe testnet bij de oprichting met drie klanten zou starten. Ook maakt hij de “dry runs” van het depositocontract dat Ethereum 1.0 en 2.0 overbrugt, mogelijk.

 

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top