Exchange Nieuws

Rechtbank verleent Voyager initiële goedkeuring voor $1 miljard Binance deal

De deal, waarbij de gebruikers van de inmiddels failliete Voyager ongeveer de helft van hun activa terugkrijgen, moet nog een rechtszitting doorstaan om definitief te worden.

Eerste goedkeuring is binnen

De crypto-makelaar Voyager heeft de eerste goedkeuring van de rechtbank gekregen om een deel van zijn activa aan Binance.US te verkopen. Het bedrag van deze deal heeft een waarde van ongeveer $1 miljard.

De Amerikaanse faillissementsrechter Michael Wiles in New York gaf Voyager eerder al toestemming om een overeenkomst voor de aankoop van activa aan te gaan met de populaire crypto-exchange. Ook mocht er een stemming worden houden onder de schuldeisers over de verkoop, volgens de gerechtelijke indiening.

De deal is echter pas definitief als er op 2 maart of kort daarna een rechtszitting wordt gehouden. Als de deal wordt uitgevoerd, krijgen Voyager-klanten naar verluidt 51% van hun kapitaal terug. Sinds juli van 2022 hebben de klanten al geen toegang meer tot hun geld dat op het Voyager-platform stond.

Voyager vroeg in juli van 2022 faillissement aan vanwege de crypto-winter en de daarbij komende marktomstandigheden. Ook de blootstelling aan het nu ingestorte Terra was één van de oorzaken.

Iets later won de crypto-exchange FTX het bod om de resterende activa van het bedrijf te kopen. De overwinning vond plaats voordat FTX zelf in een spraakmakend faillissement terechtkwam. Na de ineenstorting van de FTX-exchange zeiden de advocaten van Voyager tijdens een hoorzitting dat er geen transactie meer met FTX zou zijn, door hun faillissement. In december van vorig jaar kwam Binance.US naar voren als de uiteindelijke winnaar van het bod.

Voyager, Binance.US en Alameda Research

Het nieuws komt op het moment dat de geplande overname kritiek kreeg van zowel de SEC als Alameda Research. In een document dat vorige week werd gepost, lanceerde Alameda verschillende kritieken. Er werd gezegd dat de overnameovereenkomst van $1 miljard “de fundamentele vereisten en beschermingen van de faillissementswet negeert”.

De aanvraag van Voyager in reactie daarop beschuldigde Alameda van “hypocrisie en chutzpah op zijn best”. De SEC ondervroeg ook het vermogen van Binance om “een transactie van deze omvang tot stand te brengen”. De instelling uitte bezorgdheid “over hoe de debiteuren van plan zijn de activa van klanten veilig te stellen”.

Het zijn niet alleen financiële zorgen die de verkoop mogelijk vertragen. De ‘U.S. Committee on Foreign Investment in the United States’ (of afgekort CFIUS), een publieke entiteit die buitenlandse investeringen in de VS beoordeelt en reguleert, plaatste in december een lijst met vragen over de deal. De deal kan potentieel gevaarlijk zijn voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Mocht dat ook het geval zijn, dan heeft de rechtbank heeft het recht om de deal te blokkeren.

Voyager-advocaat Joshua Sussberg zei in een aparte aanvraag dat het bezig was om eventuele problemen aan te pakken die door de CFIUS naar voren waren gebracht. Sussberg beweerde dat als de CFIUS de Binance-deal blokkeert, dit zal resulteren in een lagere uitbetaling voor de gebruikers van Voyager. Dit zal op zijn beurt juist weer slecht zijn voor deze gebruikers. Het is echter nog niet bekend of de deal op een later tijdstip daadwerkelijk geblokkeerd wordt, verwacht wordt dat dit niet gaat gebeuren. De initiële goedkeuring is inmiddels afgegeven.

Exchange nieuws

Binance lanceert onbekende altcoin op platform
BUSD-stortingen en opnames via OCBS op Binance.US opgeschort
Matt Damon onthult waarom hij meedeed aan beruchte Crypto.com reclame
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden