Security Exchange Committee SEC. Independent agency of the United States federal government
Regulatie

Rechtszaak SEC stopgezet vanwege strafrechtelijke procedures betrokkenen

Een rechter in de Verenigde Staten (VS) heeft een motie van een Amerikaans advocatenbureau ingediend om de actie van de SEC tegen Boaz Manor en Edit Pardo stop te zetten. Dit komt vanwege hun betrokkenheid bij de vermeende cryptocurrencyzwendel ‘CG Blockchain’, waar maar liefst $30 miljoen buit gemaakt is.


Beste belangen justitie

Dit besluit kwam nadat een parallel strafrechtelijk onderzoek naar beide mannen werd gestart. Hieruit bleek dat de resultaten van het onderzoek van zo’n aard waren dat ze een motie tot schorsing van de actie van de SEC hebben ingediend. De redenatie voor deze schorsing was dat dit de beste belangen van justitie zou dienen.

Door de zaak van de SEC te schorsen komen er namelijk extra mogelijkheden vrij voor eventuele civiele procedures. Tevens zou het goed zijn voor de bescherming van de inspanningen vanuit de regering om de strafwetten te handhaven.


Voorkomen verkrijgen onnodig materiaal

Volgens de aanklager, zou een schorsing voorkomen dat Manor en Pardo materiaal zouden krijgen door middel van civiele ontdekking die zij anders nooit zouden hebben gevonden. De rechter ging hier in mee.

Manor en Pardo komen beide uit Canada en worden beschuldigd van fraude met effecten en samenzwering om overboekingsfraude te plegen. Hiernaast zouden ze ook meerdere keren overboekingsfraude hebben gepleegd over een periode van 2017 tot 2018. De mannen zouden niet-geregistreerde digitale effecten hebben verhandeld onder de noemer BCT-tokens. Deze niet bestaande token wisten ze aan honderden investeerders wereldwijd te verkopen, waardoor ze onrechtmatig een hoop geld buit gemaakt hadden.

Zo zouden ze in totaal naar verluidt circa $30 miljoen op deze manier onrechtmatig hebben verdiend.


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


Geld verdienen op basis van leugens

Volgens de aanklacht van de SEC, zouden Manor en Pardo BCT-investeerders hebben overgehaald door een reeks leugens te vertellen. Zo zou zijn gelogen over de identiteit van beide mannen, over hun criminele achtergrond en de rol in het bedrijf, de samenstelling van het managementteam van het bedrijf en zouden ze hebben gelogen over technologie die ze zouden gebruiken maar dit in werkelijkheid niet gebruikte.

Manor is in 2012 al een keer veroordeeld voor het plegen van fraude in de effectenindustrie. Destijds accepteerde hij een levenslang verbod op het werken binnen deze industrie. Hiernaast zat hij een gevangenisstraf van 4 jaar uit wegens een veroordeling in de zwendel van die in totaal $106 miljoen bedroeg.