rechtszaak, rechter
Regulatie

Rechtszaak tegen crypto-exchanges over delisting van Bitcoin SV gaat door in het VK

Een zaak waarbij meerdere crypto-exchanges in 2019 de cryptocurrency Bitcoin SV (BSV) van hun platform verwijderden, blijft na 5 jaar voortduren. De Britse autoriteiten zijn een juridische procedure gestart tegen zes bedrijven.

Hoorzitting tegen 6 exchanges

Op 5 juni begon het Britse Competition Appeal Tribunal met een hoorzitting tegen 6 exchanges die de geforkte cryptocurrency BSV in 2019 van de lijst haalden. Tot de gedaagden behoren enkele van ‘s werelds grootste crypto-exchanges, zoals Binance’s Europese tak, Binance Europe Services. Andere gedaagden zijn Erik Voorhees’ crypto-exchange ShapeShift, Kraken (vertegenwoordigd als Payward), de Bitcoin-exchange Bittylicious en gerelateerde entiteiten.

Volgens gegevens van BitMEX Research heeft elk van de zes gedaagden zijn eigen juridische team, wat resulteert in een groot aantal advocaten dat bij de zaak betrokken is en een enorme hoeveelheid documentatie. Het tribunaal schat dat het collectieve procedurebevel (CPO) naar verwachting drie dagen in beslag zal nemen.

Achtergrond van de zaak

Bitcoin SV is een blockchain en cryptocurrency die in 2018 is afgesplitst van Bitcoin Cash (BCH). De naam verwijst naar “Satoshi’s visie” en werd opgericht door een blockchain-ontwikkelingsbedrijf dat gelieerd is aan Craig Wright, die zichzelf ten onrechte heeft voorgedaan als de anonieme maker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

De splitsing in de Bitcoin Cash-gemeenschap leidde tot verdeeldheid, waarbij verschillende bedrijven en prominente figuren hun eigen verhaal probeerden te pushen. Roger Ver, Bitmain en exchanges zoals Binance en Coinbase steunden een andere geforkte munt, Bitcoin ABC.

Class action-rechtszaak

De class action-rechtszaak gaat terug naar het schandaal rond een golf van BSV-delistings in april 2019. Exchanges zoals Binance en Kraken gaven destijds geen duidelijke reden voor hun beslissingen om de token te verwijderen. Kraken verklaarde bijvoorbeeld dat BSV zich bezighield met gedrag dat “volledig tegengesteld” was aan alles waar Kraken en de bredere cryptogemeenschap voor staan. De exchange hield in 2019 ook een poll op X, waaruit bleek dat BSV als “giftig” werd beschouwd.

Binance gaf eveneens weinig uitleg over het schrappen van BSV in 2019 en merkte alleen op dat het niet langer aan hun normen voldeed.

In 2022 werden Binance, Kraken en andere exchanges geconfronteerd met een class action van $12 miljard in het Verenigd Koninkrijk over het delisten van BSV. De eiser, BSV Claims, eiste compensatie voor de delistings. Volgens de eisers hebben degenen die BSV na de schrappingen in 2019 in bezit hadden recht op $9 miljard aan compensatie vanwege de gemiste groeimogelijkheden.

De zaak belooft een langdurige juridische strijd te worden, waarbij zowel de reputatie als de financiële stabiliteit van enkele van de grootste namen in de crypto-industrie op het spel staan.

Regulatie nieuws

Zuid-Koreaans onderzoek trekt aan de bel: Crypto ETF’s zijn gevaarlijk
Robert F. Kennedy Jr. belooft gratie voor Ross Ulbricht als hij wordt verkozen
Nieuwe Juridische strijd voor Ripple Labs en CEO Brad Garlinghouse
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?