Exchange

Regelgever Telecom uit Rusland zet Binance op zwarte lijst

De populairste en momenteel grootste cryptocurrency exchange ter wereld, Binance, is in Rusland op de lijst van verboden websites. Dit werd bekend gemaakt via het Russische Binance kanaal, waaruit blijkt dat de Russische telecomregulator ‘Roskomnadzor’ de website op de zwarte lijst heeft gezet.


Distributie van gegevens

De reden voor de plaatsing op de zwarte lijst blijkt de distributie van gegevens die betrekking hebben tot de verwerving van digitale valuta’s te zijn. Dit mag niet in het land. Om deze reden is de cryptocurrency exchange dan ook toegevoegd aan de zwarte lijst.

Alhoewel de cryptocurrency exchange nu op de zwarte lijst van het land staat, betekent echter niet dat Russische inwoners niet gewoon toegang kunnen krijgen tot de website van het bedrijf. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een ‘Virtual Private Network’, ofwel een VPN afgekort. Met een VPN kunnen diverse sancties, zoals het blokkeren van een website, opp eenvoudige wijze omzeild worden.

Momenteel is de website van Binance wel al officieel toegevoegd aan de zwarte lijst, maar wordt de toegang tot de website nog niet beperkt. Dit laatste zou echter in de zeer nabije toekomst kunnen veranderen.


Binance verbaasd

Binance was verbaasd over de bovengenoemde actie. Zo lieten zij weten dat zij nooit eerder op de hoogte waren gesteld over dergelijke claims door wetshandhavingsinstanties, civiele overheidsdiensten of rechtbanken. Dit was totdat zij de officiële melding ontvingen.

Momenteel heeft Binance haar juristen ingeschakeld voor verder advies en wil de exchange haar Russische gebruikers verzekeren dat er geen onderbreking van diensten is, totdat het probleem opgelost is. Hiermee zijn de fondsen van de Russische gebruikers veiliggesteld.

Binance had plannen om in 2020 nog haar crypto-betaalpas in het land te lanceren. Het is nog niet zeker of de vermelding op de zwarte lijst hier een stokje voor gaat steken, of dat hierdoor vertraging zal worden opgelopen. Momenteel lijkt het erop dat deze plannen gewoon doorgaan, maar dit is nog niet bevestigd.