Binance Exchange
Exchange, Regulatie

Binance Onder Druk: Regelgevingsuitdagingen en Dalend Marktaandeel

Dit jaar heeft Binance aanzienlijk marktaandeel verloren aan wereldwijde concurrenten, hoofdzakelijk als gevolg van regelgevingsproblemen in de Verenigde Staten. Het marktaandeel van de beurs, onder leiding van CEO Changpeng Zhao, is gedaald van 75% naar minder dan 51%, en de handelsvolumes zijn ook aanzienlijk afgenomen.

Wat is er aan de hand met het eens zo machtige Binance?

Binance verliest marktaandeel

Binance begon 2022 met een indrukwekkend marktaandeel van 75% binnen een groep van platforms, waartoe ook grote Aziatische spelers zoals Upbit, Huobi, Bybit en OKX behoorden. Echter, in de loop van het jaar heeft Binance dit aandeel gestaag zien dalen, tot 54% in augustus.

Hoewel de gegevens voor september onvolledig zijn, wijzen de beschikbare cijfers erop dat het marktaandeel van Binance mogelijk verder zal afnemen tot onder de 51%.

Turbulente tijden voor Binance

Binance heeft te maken met groeiende druk, voornamelijk als gevolg van regelgevingsuitdagingen. Het bedrijf ligt onder vuur in de Verenigde Staten, waar het onderwerp is van aanklachten door zowel de Securities and Exchange Commission als de Commodity Futures Trading Commission. Daarnaast vinden er onderzoeken plaats in verschillende andere landen, zoals Frankrijk, en heeft Binance zich volledig teruggetrokken uit sommige markten, waaronder Nederland.

In mei heeft Binance een reeks ontslagen doorgevoerd, wat een verkleining betekende van het ooit 7.000 personen tellende personeelsbestand. Het bedrijf gaf aan dat deze stap deels nodig was om “te zorgen voor de juiste allocatie van middelen, in lijn met de veranderende behoeften van gebruikers en regulatoren.”

Justin d’Anethan, Hoofd Bedrijfsontwikkeling in Azië-Pacific bij Keyrock, geeft aan dat zowel particuliere als institutionele beleggers mogelijk hun exposure aan Binance hebben verminderd vanwege de lopende regelgevingsproblemen. Hij suggereert dat dit een kans kan zijn voor andere exchanges die wellicht niet meer compliant zijn, maar minder onder het vergrootglas liggen.

Deze problemen vallen samen met een afname van Binance’s marktaandeel en een algemene daling van de handelsvolumes in de crypto-industrie. In augustus waren de spotvolumes op alle beurzen samen slechts $423 miljard, het laagste niveau sinds 2020.

Ben Caselin, Chief Strategy Officer bij MaskEx, merkt op dat de ontwikkeling van deze volumes in de toekomst afhankelijk zal zijn van Binance’s succes in het verkrijgen van goedkeuringen van regelgevende instanties wereldwijd, aangezien steeds meer jurisdicties hun regelgevingskaders aanscherpen. Dit kan resulteren in een toenemende vraag naar gelicentieerde beurzen of gedecentraliseerde platforms onder investeerders en cryptohandelaren.

Het pinpointen van de exacte oorzaak van Binance’s afnemende marktaandeel is complex. Interessant is dat de daling ongeveer samenviel met de lancering van een gratis Bitcoin-handelscampagne door Binance in juli 2022.

Dit jaar hebben concurrenten zoals Huobi en Upbit terrein gewonnen, terwijl het aandeel van Binance in het handelsvolume is gedaald naar slechts 14,5%.

Conclusie

In 2022 heeft Binance, eens een dominante speler op de cryptomarkt, aanzienlijk marktaandeel en handelsvolumes verloren, grotendeels te wijten aan ernstige regelgevingsproblemen, met name in de Verenigde Staten. De uitdagingen waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd, variëren van aanklachten door financiële autoriteiten tot onderzoeken in verschillende landen, wat leidt tot een verminderde blootstelling door beleggers en mogelijk meer kansen voor andere exchanges. De toekomst van Binance zal waarschijnlijk afhangen van de mate waarin het kan voldoen aan wereldwijde regelgevingsnormen en zich kan aanpassen aan de veranderende marktbehoeften.

Exchange nieuws

LUNC koers stijgt na aankondiging van notering op Binance
De cryptocurrency exchange Coinbase ziet stijging in marktaandeel na Binance-saga
FTX krijgt groen licht om $873 miljoen aan crypto te dumpen
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist voorspelt gigantische koersexplosie voor deze crypto
Deze 3 crypto’s kunnen in December flink gaan dalen
Deze 3 crypto’s kunnen enorm stijgen in december