Bitcoin

Regering Israël voert inspanning op tegen belastingontduiking

De regering van Israël voert haar inspanningen op om belastingontduiking tegen te gaan en door mazen in de wet te sluiten voor potentiële witwassers. In een nieuw conceptwetsvoorstel dat eerder deze week door het Israëlische Ministerie van Financiën gepubliceerd is, wordt een nieuwe wettelijke vereiste voorgesteld om gebruikers van cryptocurrency onder meer toezicht te plaatsen.


Crypto-bezit opgeven bij waarde van 200.000 Shekels

De wet stelt voor om gebruikers van cryptocurrency die ten minste 200.000 Israëlische Shekels (ongeveer €52.000) aan cryptocurrencies bezitten te verplichten om een rapport in te dienen bij de Israëlische belastingdienst. Iedere Israëlische burger van 18 jaar of ouder wordt hierdoor mogelijk verplicht om dit ieder belastingjaar op te geven. Het wetsvoorstel meldt het volgende:

“Virtuele valuta’s zijn gemeengoed geworden onder het publiek, en ze worden praktisch gezien verhandeld als activa op exchanges. Digitale munten kunnen worden onderverdeeld in kleine eenheden, relatief eenvoudig elektronisch worden overgedragen en zijn niet onderworpen aan toezicht of inspectie. In deze omstandigheden is virtuele valuta een handig en effectief middel om inkomsten te verbergen, niet-aangegeven activa te verzamelen en wit te wassen.”


Bijna €8 miljoen extra belastinggeld

Mocht het wetsvoorstel definitief goedgekeurd worden, dan zal de Israëlische staat naar verwachting ieder jaar ongeveer 30 miljoen Shekels (ongeveer €7.7 miljoen) extra aan belastinggeld binnenkrijgen.

De voorzitter van de Israëlische Bitcoin Association, Meni Rosenfeld, schreef naar verluidt eerder deze week een brief aan het hoofd van de Israëlische belastingdienst. Hierin voerde hij aan dat deze rapportageverplichting in de praktijk een database van Bitcoin-houders zal gaan creëren. Dit is iets wat ongekend is in vergelijking met andere activa’s, en is hiermee zeer ongewenst.

Verder voerde Rosenfeld naar verluidt aan dat crypto-investeerders vanwege de hoge prijsvolatiliteit in aanmerking zouden kunnen komen voor een rapportageverplichting van slechts 1 maand, waarna de waarde weer kan dalen tot onder de rapportageverplichting. Hiermee zou het wetsvoorstel niet waterdicht zijn en erg lastig te handhaven worden. Rosenfeld voerde dan ook aan dat wanneer dit wetsvoorstel te haastig doorgevoerd wordt, dergelijke crypto-investeerders hard benadeeld worden ten aanzien van ‘reguliere’ investeerders.

Er wordt hiermee nog de enige kritiek geleverd op de huidige wetsvoorstellen. Waar Israëlische crypto-investeerders het hoogstwaarschijnlijk eens zijn met een vorm van regulering, gaat dit wetsvoorstel wellicht te ver. Het is op dit moment nog onbekend of het wetsvoorstel überhaupt goedgekeurd gaat worden of dat hier bijvoorbeeld nog enige aanpassingen voor nodig zijn.


Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App.

appstore
playstore

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?