inflatie
Bitcoin

Renteverlaging Amerikaanse centrale bank zou ‘serieuze fout’ zijn

Voormalig Amerikaans minister van financiën Larry Summers waarschuwt de centrale bank. Volgens Summer zou het een “serieuze vergissing” zijn als de Amerikaanse centrale bank binnenkort besluit om de rente te verlagen.

Na de hete inflatiedata van Q1 2024 moeten we volgens Summers niet verrast zijn als de prijzen blijven stijgen.

Inflatie blijft een plaag voor Amerika

“Ik was niet enorm verrast door de cijfers. We hebben een economie die sneller groeit dan normaal, een extreem lage werkloosheid, groeiende overheidstekorten en enorm zachte financiële omstandigheden. Het idee dat de inflatie robuust of zelfs zou versnellen mag voor niemand een verrassing zijn”, aldus Summers.

Recent schreef Summers mee aan een onderzoekspaper dat een alternatieve en meer accurate manier probeerde te ontwikkelen om de inflatie te bepalen.

Dit wilden Summers en zijn mede-schrijvers doen door het pre-1983 inflatiesysteem van Arthur Okun te gebruiken. Onder dit systeem wegen persoonlijke rentestanden en de financieringskosten voor huizen zwaarder mee.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het huidige systeem van de Amerikaanse centrale bank de inflatie zwaar onderschat, in ieder geval ten opzichte van de resultaten die uit het Okun-systeem komen.

Renteverlaging in juni zou grote vergissing zijn

Gegeven het “feit” dat de inflatie een stuk hoger is dan de officiële cijfers claimen, zegt Summers dat een renteverlaging in juni een “serieuze vergissing” zou zijn van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve).

Volgens Summers moeten we ook serieus de optie overwegen dat het volgende rentebesluit geen verlaging, maar een renteverhoging betreft.

Als de inflatie daadwerkelijk een probleem blijft, dan is dat volgens Summers een optie.

“In potentie kan alles gebeuren. De markten kunnen crashen, indicatoren kunnen ineens naar beneden wijzen, maar op basis van de huidige omstandigheden lijkt een renteverlagingen in juni een gevaarlijke fout in vergelijking met de fouten die de Federal Reserve in de zomer van 2021 maakten”, aldus Summers.

Voor de Amerikaanse centrale bank zou het een fout zijn, maar voor Bitcoin wellicht een goede ontwikkeling. Als Summer gelijk heeft over de inflatie, dan zou dat een behoorlijke boost op kunnen leveren voor de Bitcoin koers.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Regulatie nieuws

Bitcoin aan de vooravond van herstel? Cruciale FOMC-vergadering bepaalt koers
Rusland verbiedt crypto: Roebel redden of sanctie-ontduiking?
Rentebesluit Federal Reserve zorgt voor spanning op de crypto-markt
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’