revolut
Blockchain

Revolut niet blij met hoe fintech omgaat met audits

Er wordt gemeld dat fintech-bedrijf Revolut, dat vriendelijk staat tegenover crypto, enkele kwesties heeft ondervonden met betrekking tot het recent gepubliceerde jaarverslag voor het boekjaar dat eindigde in december 2021.

Voor het eerst een volledig jaar winst

Op 1 maart 2023 maakte de Brits-Litouwse neobank Revolut bekend dat het voor het eerst een volledig jaar winst had behaald. Klanten kunnen bij deze bank crypto kopen en verkopen. Het bedrijf meldde een omzet van 636 miljoen Britse ponden (€707 miljoen) in 2021, wat een aanzienlijke stijging was ten opzichte van 220 miljoen pond (€244 miljoen) in 2020.

Onafhankelijke controleurs van het wereldwijde boekhoudnetwerk BDO hebben het financiële rapport beoordeeld en bevestigden dat de financiële overzichten van Revolut een “getrouw beeld gaven van de stand van zaken van de groep en van de moedermaatschappij” per 31 december. Hoewel de controleurs benadrukten dat het rapport correct was, wezen ze ook op “mogelijke effecten van de zaken beschreven in de basis voor de paragraaf met beperking” van het rapport.

In de opiniesectie betoogde BDO dat het accountantskantoor onvoldoende informatie kon krijgen met betrekking tot “volledigheid en voorkomen van bepaalde inkomsten” voor 2021, met vermelding van het volgende:

Wij hebben geconcludeerd dat waar de andere informatie verwijst naar inkomsten of gerelateerde saldi, deze om dezelfde reden een materiële afwijking kunnen bevatten.

Openbare verklaring verwijderd

Naar verluidt heeft Revolut gereageerd op de opmerkingen van BDO en heeft het bedrijf de geldigheid van zijn jaarverslag benadrukt. Op 30 maart meldde de Financial Times dat Revolut een openbare verklaring had afgelegd en advocaten had ingehuurd om de “onjuiste rapportage” van de auditverklaring van BDO te weerleggen. Het bedrijf argumenteerde dat de inkomsten van €707 miljoen “onafhankelijk geverifieerd” zijn en “niet ter discussie staan”.

Volgens bronnen geciteerd door de FT heeft Revolut naar verluidt de openbare verklaring verwijderd, nadat sommige bestuursleden het als een “overdreven reactie” beschouwden en het gebrek aan begrip toonden van wat de mening van BDO betekende.

Eén van de bronnen verklaarde dat de verklaring “geschreven is door mensen die waarschijnlijk niet helemaal begrijpen hoe nuancerend een accountantsverklaring kan zijn”.

Een andere bron beweerde dat de verklaring “onjuistheden” bevatte. Volgens de bronnen is het als slot ook mogelijk dat de werkelijke inkomsten van Revolut hoger of lager zouden kunnen zijn dan vermeld in het rapport, omdat sommige transacties mogelijk kunnen ontbreken. Dit laatste is en blijft echter slechts speculatie.

Blockchain nieuws

Storm Partners lanceert nieuwe Web3-innovatie-sandbox “Lightningbox” in Genève
Nigeria blijft bovenaan Google-zoekopdrachten voor “Bitcoin” ondanks hardhandig optreden
Australische overheid verbiedt gebruik van crypto en creditcards voor online gokken
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken