Indonesië
Exchange, Regulatie

Revolutionaire stap: Indonesië lanceert nationaal crypto-beursplatform in 2023

Als onderdeel van de nieuwe crypto-wetgeving in Indonesië, wil het land in 2023 een nationaal beursplatform opzetten. De lancering van het platform moet geregeld zijn voordat de macht over de industrie overgaat van de grondstoffen- naar de effectenautoriteit. Effecten zijn financiële objecten die je het beste kunt vergelijken met aandelen. In de Verenigde Staten is bijvoorbeeld de Securities and Exchange Commission de autoriteit die daarover gaat.

Is dit goed voor crypto?

In principe is het interessant dat een land de moeite neemt om een eigen exchange platform op te zetten. Dat geeft in ieder geval aan dat Indonesië het idee heeft dat Bitcoin en de rest van de markt niet zomaar zullen verdwijnen. Het nieuws kwam van het hoofd van de Indonesische Commodity Futures Trading Regulatory Agency, Didid Noordiatmoko, die aangeeft dat het beursplatform dit jaar in de lucht moet zijn.

Indonesië is misschien geen gigantisch rijk land, maar het heeft wel een enorm aantal inwoners. Er wonen in totaal 276,4 miljoen mensen in Indonesië. In 2021 was het bruto binnenlands product, alleen om die reden, groter dan die van Nederland. Indonesië had in dat jaar een BBP van 1,187 biljoen dollar, terwijl Nederland het moest doen met 1,013 biljoen dollar. Het BBP per inwoner ligt in Nederland echter wel een stuk hoger.

Verbod op betalingen

We kunnen jammer genoeg niet zeggen dat Indonesië enorm crypto-vriendelijk is. Vanaf het jaar 2017 heerst er namelijk een verbod op crypto-betalingen. De handel in digitale assets is daarentegen niet verboden en enorm populair in het land. Ondanks dat is de handel in 2022 ook flink teruggevallen in Indonesië. De gigantische koersval van Bitcoin en de rest van de markt is niet goed geweest voor de populariteit.

Waar de totale waarde van alle transacties in het land in 2021 nog op 55 miljoen dollar lag, ging het in 2022 nog om slechts 19 miljoen dollar. Het is onduidelijk of dat ook daadwerkelijk alle aankopen betreft in Indonesië. Dat lijkt onmogelijk met het gigantische inwonersaantal, maar we moeten niet vergeten dat mensen daar een stuk minder te besteden hebben dan in Nederland. 

Regulatie nieuws

Vitalik Buterin: Wees waakzaam bij politieke pro-crypto agenda’s
68% kans dat Joe Biden uit de presidentsrace stapt
SEC annuleert cruciale Ripple vergadering: Komt er toch geen schikking?
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
Cruciale technische indicator voorspelt enorme stijging van XRP koers