Ripple

Ripple CEO dient motie in om rechtszaak tegen hem te verwerpen

Brad Garlinghouse, de CEO van Ripple, heeft een motie ingediend om de gewijzigde klacht van de Security and Exchange Commission tegen hem te verwerpen.


De SEC lijkt geen bewijs te hebben

De SEC heeft in december 2020 een rechtszaak aangespannen tegen Ripple en twee leidinggevenden, waarbij Brad Garlinghouse en Chris Larsen werden beschuldigd van het verkopen van niet-geregistreerde securities in de vorm van XRP-tokens en het manipuleren van de markt via media met behulp van sociale media om de prijs van XRP te verhogen.

In de brief staat het volgende:

“Wat fataal is voor de bewering van de SEC is het ontbreken van enige plausibele beschuldiging dat de heer Garlinhouse ooit bewust was van het risico dat een digitaal activum als security zou kunnen worden geclassificeerd of dat Ripple op de een of andere manier iets verkeerd deed. Zonder bewijs dat Garlinghouse hier bewust van was moet de claim van de SEC worden afgewezen.”

Voor nu lijkt het erop dat de SEC geen bewijs heeft, ofwel ‘smoking gun’ die laat zien dat Garlinghouse inderdaad wist dat de verkoop van de XRP-tokens mogelijk kon worden gezien als iets verkeerds. De kans lijkt dan ook groot dat de rechter de aanklacht tegen Garlinghouse zal gaan verwerpen, zo vertelt advocaat Hogan in zijn video.


Gaat Ripple de rechtszaak winnen?

De eerste virtuele hoorzitting begon in februari, maar net voor de eerste datum bracht SEC enkele belangrijke wijzigingen aan in haar aanklacht. Tijdens de gerechtelijke procedure onthulde de advocaat van Ripple dat grote cryptocurrency-exchanges in Amerika de SEC in 2019 benaderden met de vraag naar de status van XRP en of ze XRP kunnen aanbieden en verkopen vanaf hun platform. Naar verluidt negeerde SEC deze vragen in 2019 en gaf het geen enkele waarschuwing aan deze crypto aanbieders, en dat is raar. Vooralsnog lijken de standpunten van Ripple dan ook sterk, zeker aangezien de SEC weinig feitelijk bewijs heeft voor zijn aanklachten. Maar, ondanks dat Ripple er dus redelijk goed voorstaat is er nog weinig te zeggen of het de rechtszaak gaat winnen, verliezen of dat er geschikt gaat worden.