Bitcoin snowglobe, Crypto winter
Bitcoin

Risk-off sentiment duwt Bitcoin koers omlaag

De Amerikaanse aandelenmarkt nadert een cruciaal keerpunt nu de onzekerheid over de inflatie toeneemt na de beter dan verwachte economische cijfers van februari. Hoewel beleggers zich steeds meer zorgen maken, laat de economie tekenen van veerkracht zien die haar mogelijk kunnen beschermen tegen een neerwaartse beweging. 

Risk-off sentiment

Het toenemende risk-off sentiment in de markt creëert ook volatiliteit voor de Bitcoin. De toonaangevende crypto-activa, die een sterke correlatie heeft met de Amerikaanse aandelenmarkt, bewoog in februari tegengesteld aan de aandelenmarkt, waarbij een correctie tussen BTC en de Nasdaq voor het eerst in twee jaar negatief werd.

Marktanalist Charles Edwards zegt dat er weliswaar goede redenen zijn om voorzichtig te zijn, maar dat het risicomijdende sentiment van beleggers en de verwachting van een recessie wel eens overdreven zouden kunnen zijn.

Inflatie blijft aanhouden

De grootste zorg van de huidige bear cycle, die begon in 2022, is de decenniumhoge inflatie. In januari kwam de consumentenprijsindex (CPI) beter uit dan verwacht, met een stijging van 0,2% ten opzichte van de vorige maand.

 Er zijn nog enkele tekenen dat de inflatie aanhoudt. De inflatie in de huizensector, die meer dan 40% van het gewicht in de CPI-berekening inneemt, vertoont geen tekenen van daling.

Consumentenprijsindex voor alle stedelijke consumenten: huisvesting in gemiddelde Amerikaanse stad. Bron: FRED

Het lijkt erop dat de markt zich terug beweegt naar de trend van 2022, waarbij een stijgende inflatie gepaard gaat met hogere renteverhogingen door de Fed en slechtere liquiditeitsomstandigheden. De marktverwachting van een renteverhoging met 50 basispunten tijdens de vergadering van 22 maart is gestegen van enkele procenten naar 30%. 

Fed-president Neel Kashkari heeft ook zijn bezorgdheid geuit over het gebrek aan bewijs dat de renteverhogingen van de Fed de inflatie in de dienstensector zullen afremmen. Een rapport van Charles Edwards, oprichter van Capriole Investments, stelt echter dat de inflatie in een neerwaartse trend zit met een kleine terugval in januari, wat niet overtuigend is.

“Tot we deze grafiek zien uitvlakken of toenemen, is het inflatierisico overdreven en heeft de markt tot nu toe overgereageerd.”

De publicatie van de CPI van februari op 12 maart zal een belangrijke rol spelen bij het creëren van een marktbias op korte termijn.

Bitcoin nieuws

Tot hoever kan de Bitcoin koers dalen?
Coatue Management investeert $150 miljoen in Bitcoin-Miner Hut 8 Corp
Bitcoin-handelaren verliezen godsvermogen dankzij nieuwe crash
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Crypto markt kleurt donkerrood – Wat is er aan de hand?