Robinhood Logo
Hack

Robinhood schikt ‘gamification’-zaak met toezichthouder uit Massachusetts voor 7,5 miljoen dollar

De populaire cryptocurrency- en aandelenhandel-app Robinhood heeft een aanzienlijke juridische strijd in Massachusetts beslecht door in te stemmen met een boete van $7,5 miljoen. Deze schikking is het gevolg van een handhavingsactie die oorspronkelijk in december 2020 werd aangespannen door de effectenregelgever van de staat.

Robinhood heeft ingestemd met betalen van boete

William Galvin, de secretaris van het Gemenebest van Massachusetts, kondigde aan dat Robinhood heeft ingestemd met het betalen van de boete en beloofde zijn digitale engagementpraktijken te herzien. De kritiek richtte zich voornamelijk op het feit dat Robinhood onervaren investeerders zou targeten door de handel in cryptovaluta en aandelen te ‘gamificeren’. Galvin beweerde dat Robinhood zichzelf als een soort spel had gepresenteerd, waarbij hij zelfs voorstelde om de makelaars-dealerlicentie van het bedrijf in de staat in te trekken.

Lucas Moskowitz, plaatsvervangend algemeen adviseur en hoofd van overheidszaken bij Robinhood, reageerde door te stellen dat deze schikking ‘historische kwesties’ oplost die dateren uit 2021 en niet langer representatief zijn voor het huidige Robinhood. Hij benadrukte dat het bedrijf verheugd is deze zaak te kunnen afsluiten en vooruitgang te blijven boeken in de toegankelijkheid van markten voor klanten in Massachusetts.

Aanpakken van ernstige cyberveiligheidsproblemen

De juridische strijd, die ongeveer drie jaar duurde, begon na de klacht van december 2020. Robinhood daagde vervolgens het kantoor van Galvin uit door de regel aan te vechten waarvan zij beweerden dat deze was overtreden. De zaak keerde in 2023 terug naar de rechtbank na hoger beroep.

De effectentoezichthouder van Massachusetts heeft Robinhood ook opgedragen om ‘ernstige cyberveiligheidsproblemen’ aan te pakken als onderdeel van de schikking. Hoewel Robinhood ontkent dat hun app ‘gamified’ was, erkent het bedrijf dat het sinds 2021 ‘talloze stappen’ heeft ondernomen om cyberveiligheidsproblemen aan te pakken.

Naast deze recente schikking, kreeg Robinhood in 2021 ook een boete van ongeveer $70 miljoen van de Financial Industry Regulatory Authority voor het veroorzaken van ‘wijdverbreide en aanzienlijke schade’ aan duizenden gebruikers. In april 2023 bereikte Robinhood een aparte schikking van $10 miljoen met effectentoezichthouders in verschillende Amerikaanse staten naar aanleiding van beschuldigingen over meerdere systeemstoringen.

Hack nieuws

Voormalig FTX-bestuurder moet miljoenenvilla op de Bahama’s inleveren
Enorm verlies door adresvergiftiging
Hacker begint met verplaatsen van miljoenen na inactief jaar
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC