Robinhood Logo
Beurs

Robinhood werkt aan schikking met investeerders over meme-aandelenhandel

Het handelsplatform Robinhood werkt aan een schikking met investeerders die het bedrijf hebben aangeklaagd wegens het stopzetten van de handel in bepaalde meme-aandelen in 2021, waaronder GameStop.

Afronden van de schikking

In een aanvraag van 28 mei bij een federale rechtbank in Miami gaven de advocaten van Robinhood aan dat het bedrijf “bezig is met het afronden van de schikking” met de groep investeerders en verwacht binnen twee weken een schikking en ontslag te bereiken.

De investeerders, met hoofdaanklager Blue Laine-Beveridge, beweerden dat Robinhood “de marktprijzen op onwettige wijze manipuleerde” en “tientallen miljarden dollars aan aandelenkapitaal wegvaagde” door te bepalen welke aandelen gebruikers konden kopen tussen 28 januari en 4 februari 2021.

De investeerders beweerden aandelen te bezitten in GameStop, AMC, Bed Bath & Beyond, BlackBerry, Nokia, trivago, Koss, Express Inc. en Tootsie Roll, die allemaal werden beïnvloed door de actie van Robinhood.

Vermeende schendingen van effectenwetgeving door Robinhood

De rechtszaak van de investeerders concentreerde zich op de vermeende schendingen van de effectenwetgeving door Robinhood en maakt deel uit van een bredere reeks rechtszaken in meerdere Amerikaanse rechtsgebieden met betrekking tot de meme-aandelengerelateerde acties van het bedrijf.

De schikking komt nadat de Amerikaanse districtsrechter Cecilia Altonaga een verzoek van de investeerders om op 19 april een nieuw verzoek tot klassecertificering in te dienen, heeft afgewezen. Rechter Altonaga had ook in november vorig jaar een soortgelijk verzoek afgewezen.

Meme-aandelen

Aandelen zoals GameStop en AMC worden vaak meme-aandelen genoemd, omdat veel particuliere beleggers deze verhandelen op basis van de hype op sociale media.

De aandelen van GameStop stegen in januari 2021 razendsnel na een “short squeeze”, wat grote verliezen veroorzaakte voor hedgefondsen en andere shortsellers, terwijl sommige detailhandelaren aanzienlijke winsten behaalden.

Veel van deze beweging werd toegeschreven aan Keith Gill, ook wel bekend als ‘Roaring Kitty’, die onlangs in mei terugkeerde naar X.

Zijn terugkeer naar X na een onderbreking van bijna drie jaar om een reeks cryptische memes te posten, maakte handelaren enthousiast en zorgde ervoor dat GME op 14 mei sloot op $48,75 – de hoogste koers sinds eind 2021, volgens Google Finance.

Sindsdien is de koers met meer dan de helft gedaald en sloot op 29 mei bijna 11% lager op $21,24, met een extra daling van 2% in de handel buiten kantooruren naar $20,78.

Beurs nieuws

AEX koers blijft vlak en kan record niet breken
AEX koers stijgt opnieuw en nadert all-time high
S&P 500 koers steeg 34% in minder dan 8 maanden
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Crypto analist: er komt een gigantische koersbeweging aan voor Bitcoin
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt