Bitcoin crash
Bitcoin

Rode vlag voor Bitcoin? Futures Open Interest op all-time high

Bitcoin schoot gisteren voor het eerst in de geschiedenis boven de koers van 72.000 dollar uit. De stijgingen lijken op dit moment geen einde te kennen en dat zorgt voor hebzucht bij handelaren, die steeds meer met geleend geld gaan speculeren op verdere stijgingen van de Bitcoin koers.

Dat maakt Bitcoin volgens sommige analisten rijp voor een stevige correctie, die voor een “uitwassing” van de speculanten zorgt.

Koersdalingen op komst voor Bitcoin?

Er staat op dit moment zo’n 35,8 miljard dollar aan open interesse in Bitcoin Futures op de borden. Dat is gevaarlijk, omdat handelaren dit met geleend geld doen. Als de Bitcoin koers zich tegen hen begint te keren, dan kan dat voor liquidaties zorgen, waardoor zij gedwongen hun geleende posities moeten verkopen.

De enorme stijging van de open interesse bevestigt dat Bitcoin op dit moment in een bullish fase zit, maar deze gigantische risico-golf brengt dus ook gevaren met zich mee.

In potentie kan deze situatie voor een gigantische bak aan volatiliteit zorgen. Nu zullen er ook weer investeerders zijn die juist wachten op een correctie om met meer kapitaal in te stappen.

Wat dat betreft blijft het lastig om te speculeren wat het effect van dit soort ontwikkelingen is. We moeten echter niet leven met de illusie dat er nooit meer een correctie zal plaatsvinden, hoe zeer het daar ook op begint te lijken momenteel.

Premium van ruim 20 procent op Bitcoin

Op de futuresmarkten is het normaal dat verkopers een premium krijgen op hun Bitcoin. Zij verkopen immers tegen de “koersen van vandaag”, terwijl ze pas later hun geld ontvangen.

In een “gezonde markt” vangen verkopers op de futuresmarkt ongeveer 5 tot 10 procent extra. Terwijl het in dit geval om 22 procent gaat. Dat geeft aan dat futures-handelaren op dit moment een gigantische premium willen betalen om in de toekomst Bitcoin te kunnen kopen.

Met andere woorden: zij verwachten dat de Bitcoin koers in de toekomst dusdanig stijgt, dat ze vandaag al een premium van ~20 procent kunnen beloven. Zij kopen als het ware het recht om over 12 maanden voor 86.000 dollar één Bitcoin te kopen.

Dat kan een goede deal zijn, als je verwacht dat Bitcoin op dat moment veel hoger staat dan die 86.000 dollar. Maar dat brengt uiteraard ook risico’s met zich mee.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers beleeft sterke week, crypto analist voorspelt meer vuurwerk
Anthony Scaramucci verwacht dat meer pensioenfondsen in Bitcoin zullen stappen
Professionele investeerders stappen massaal in Spot Bitcoin ETFs
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten