Regulatie

Rusland heft officieel zijn tweejarig Telegram verbod op

De Russische federale dienst voor toezicht op communicatie, informatietechnologie en massamedia, ook wel bekend als Roskomnadzor, heeft het twee jaar durende verbod op Telegram officieel opgeheven.


Rusland heft verbod op

Na jaren van mislukte pogingen om Telegram in Rusland te verbieden, hebben de lokale autoriteiten uiteindelijk besloten het verbod op de belangrijkste gecodeerde messenger in het land te annuleren.

In een officiële verklaring op donderdag zei Roskomnadzor dat de autoriteit in overeenstemming met de procureur-generaal van Rusland de vereisten heeft verwijderd die de toegang tot de Telegram-messenger beperken.

De federale dienst kondigde het nieuws aan en schreef dat de toezichthouder de bereidheid van Telegram-CEO Pavel Durov om terrorisme en extremisme het hoofd te bieden, prijst. De aankondiging komt blijkbaar als reactie op een recente verklaring van Durov waarin wordt beweerd dat het Telegram-team terrorisme en extremisme op de messenger actief heeft bestreden en tegelijkertijd de privacy van gebruikers heeft gegarandeerd.

In een post van 4 juni merkte de CEO van Telegram op dat het bedrijf elke maand duizenden openbare verklaringen ter aanmoediging van geweld voorkomt. Durov schrijft:

‘Elke maand verhindert het Telegram-team nu tienduizenden pogingen om de openbare aansporing te verspreiden onder geweld en terreur. Telegram heeft een systeem ontwikkeld dat wereldwijde terroristische daden voorkomt en tegelijkertijd de privacy van correspondentie garandeert in overeenstemming met het privacybeleid van Telegram. “