Rusland overweegt verbod gebruik van crypto als betaalmiddel

Naar verluidt overweegt Rusland een verbod voor op het gebruik van cryptocurrencies om te betalen voor goederen en diensten.


Crypto wint populariteit

Dit komt voort uit een rapport van Izvestia. Hierin worden meerdere bronnen geciteerd die zeggen bekend te zijn bij de centrale bank van het land, de financiële toezichthouder én het ministerie van Financiën.

Het gebruik van cryptocurrencies wint in het land aan populariteit. Zo kunnen cryptocurrencies momenteel gebruikt worden voor e-commerce aankopen en veel freelancers die in het land actief zijn.

De meest gebruikte cryptocurrencies op het moment zijn Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH).


Niet officieel toegestaan

Volgens een analist bij het Alprati Information en Analytical Center, Antanov, worden cryptocurrencies momenteel gebruikt om een scala aan goederen en diensten te kopen. Zo worden bijvoorbeeld computers en andere huishoudelijke apparaten regelmatig betaald met cryptocurrencies. Ook worden er verschillende appartementen in het land verhuurd, waar met cryptocurrency wordt betaald. Dit terwijl cryptocurrencies niet officieel zijn toegestaan in het land.

Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat de Russische toezichthouders het nodig vinden een verbod op de digitale valuta’s te plaatsen, om hiermee hun bezorgdheid over criminaliteit te verminderen. Het land ziet nog geen basis voor het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel. Dit zou in de toekomst echter kunnen veranderen.


Sancties van 5 tot 8 jaar

Mocht er inderdaad zo’n verbod komen, dan gaan er momenteel geruchten rond dat er strafrechtelijke sancties van 5 tot 8 jaar aan het verbod worden gekoppeld. Dit is echter niet officieel bevestigd.

Niet iedereen is echter even blij met het besluit, zo heeft Antonina Levashenko, van de Russische presidentiële academie van nationale economie en openbaar bestuur, gewaarschuwd dat dit voorstel de ontwikkeling van een grijze markt kunnen bevorderen. Dit zou het land volgens haar niet willen, want dit valt buiten het toezicht van de toezichthouders.

Doordat er nog geen beslissing is genomen is het nog onduidelijk of het wetsvoorstel enige steun weet te krijgen in het Russische parlement.


Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken