Rusland Bitcoin (BTC)
Blockchain

Rusland wil cryptocurrencies gebruiken voor internationale transacties

Het Russische ministerie van Financiën overweegt de mogelijkheid om cryptocurrencies te gebruiken bij het uitvoeren van internationale betalingen. Het land ziet dus wel toekomst in Bitcoin.

Financiële sancties voor Rusland

Volgens een rapport van Interfax worden de discussies momenteel gevoerd in een poging om de Russische bedrijven nieuw leven in te blazen met internationale partners. Het vermogen om traditionele betalingsinfrastructuur te gebruiken is momenteel beperkt.

“De kwestie van het gebruik van dergelijke digitale valuta wordt actief besproken. Als de digitale valuta als eigendom wordt erkend in het kader van ruiltransacties met dergelijke digitale valuta, zal het mogelijk zijn om operaties uit te voeren op buitenlandse economische activiteiten.” Aldus Ivan Chebeskov, directeur van de afdeling financieel beleid van het ministerie van Financiën.

Na de invasie van Oekraïne eerder kreeg Rusland een reeks sancties opgelegd van NAVO-bondgenoten. Afgezien van reisverboden en bevriezing van tegoeden, hebben de VS, de EU en andere bondgenoten een lijst met financiële sancties opgesteld. Hieronder valt het afsluiten van grote Russische banken van Swift en het geleidelijk stopzetten van de invoer uit Rusland. Al deze maatregelen waren gericht op het verlammen van het Kremlin in een poging om Poetin de invasie te laten stoppen.

Belangstelling voor cryptovaluta

Als reactie op deze maatregelen heeft Rusland geleidelijk belangstelling getoond voor het gebruik van cryptocurrencies om internationale transacties uit te voeren. Ondanks het feit dat zijn tegenstanders maatregelen nemen om het gebruik ervan door het land te beperken.

“Dit onderwerp wordt besproken en verdient naar mijn mening aandacht. We hebben beperkte mogelijkheden voor afwikkeling in de klassieke, traditionele betalingsinfrastructuur”, voegde de functionaris eraan toe.

In maart verklaarde Pavel Zalvany, een senior wetgever in het land, dat Rusland overweegt Bitcoin of lokale valuta te accepteren voor olie- en gasexport uit “bevriende” landen. Aan de andere kant zouden ‘onvriendelijke’ landen alleen energie-export in de roebel mogen kopen. Destijds had Zalvany gezegd dat het land alternatieve manieren had onderzocht om internationale betalingen te regelen. Hierbij waren cryptocurrencies een topprioriteit.

Risico’s verbonden aan cryptovaluta

Hoewel het gebruik van cryptocurrencies voor internationale betalingen Rusland ten goede kan komen, hebben experts gewaarschuwd dat er risico’s zijn. Bitcoin zeer volatiel en kan een uitdaging vormen in de handel in aardgas. Traditionele valuta’s zoals de euro en de Amerikaanse dollar zijn nog steeds erg stabiel.

China, een van de nauwste bondgenoten van Rusland, heeft zijn eigen commotie gehad over cryptocurrencies. Dit beperkt de acceptatie van Bitcoin voor betalingen. Andere landen kunnen het Russische voorstel om cryptocurrencies te gebruiken verwerpen uit angst voor vergelding door de internationale gemeenschap.

Bitcoin nieuws

Stevent de Bitcoin koers af op een recordhoogte van $180.000?
MicroStrategy koers veel te hoog ten opzichte van Bitcoin
Bitwise CIO: ‘Bitcoin ETFs zullen nog jaren kapitaal naar binnen trekken’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?