rusland
Stablecoin

Russen vluchten tijdens oorlog massaal naar stablecoins

Uit een nieuw onderzoek van blockchain analysebedrijf Chainalysis blijkt dat Russen tijdens de oorlog met Oekraïne massaal naar stablecoins zijn gevlucht. Sinds de oorlog hebben de sancties en de hoge inflatie een flinke impact op de bevolking en lijken ze stablecoins als mogelijke oplossing te zien.

Het aandeel van stablecoins in het handelsvolume van Russische aanbieders is van januari op maart gestegen van 42 naar 67 procent. In de maanden daarna is het handelsvolume in stablecoins gestaag toegenomen ten opzichte van andere cryptocurrency’s. Een anonieme expert laat in het rapport aan Chainalysis weten dat het verwijderen van Rusland uit SWIFT betekent dat crypto weleens een belangrijke rol kan spelen in het internationale betalingsverkeer van Rusland.

Mede vanwege het feit dat de Amerikaanse dollar relatief stabiel is ten opzichte van de Russische roebel. Al moet gezegd worden dat de Russische roebel sinds de oorlog extreem sterk presteerde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Waar deze in eerst instantie flink aan terrein verloor ten opzichte van de dollar, draaide dat later volledig om. Op het moment van schrijven handelt de koers van de roebel zelfs hoger dan voor de oorlog.

Wat is er aan de hand?

Het is lastig om precies aan te wijzen waarom het handelsvolume in stablecoins is toegenomen onder de Russische bevolking. Ze hebben inderdaad last van stevige inflatie in Rusland, maar de roebel doet het vooralsnog zelfs beter dan de Amerikaanse dollar. Het kan natuurlijk ook zijn dat Russen op de langere termijn meer vertrouwen in de dollar hebben en zichzelf daarom willen beschermen met stablecoins.

Een andere reden dat stablecoins mogelijk aan populariteit winnen is dat Russen in het buitenland niet kunnen betalen met hun eigen betaalkaarten. Stablecoins en peer-to-peer transacties kunnen in die zin uitkomst bieden. De kans lijkt groter dat het verhoogde stablecoin-volume daarmee te maken heeft. Voor veel Russen is dat een van de weinige manier om zich alsnog te redden in het buitenland.

Stablecoin nieuws

Circle breidt ondersteuning uit voor USD Coin naar zkSync-platform
Ripple komt met eigen Dollar stablecoin en gaat concurreren met USDT
VanEck erfgenaam lanceert eigen stablecoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie