Blockchain

Russische energiebeheerder test blockchain voor retailbetalingen

Rosetti, de Russische nationale energienetbeheerder, is een blockchain-oplossing aan het testen waarmee betalingen kunnen worden verricht. Hiermee kan de retail-elektriciteitssector mogelijk overstappen op een dergelijk systeem.


Startup Waves

De Russische Distributed Ledger Technologie (DLT) startup Waves ontwikkeld dit systeem. De bedoeling van dit systeem is om transacties tussen consumenten, leveranciers en energieproducenten te automatiseren. Tevens wordt het hele proces door gebruik te maken van een blockchain transparanter gemaakt.

Dit laat dan ook meteen de belangrijkste oorzaak van het project zien, namelijk inefficiëntie. Ook de transparantie en toenemende schulden zijn momenteel belangrijke zaken op de Russische industrie.


Toenemende schuldenlast

In Rusland is er momenteel een toenemende schuldenlast voor elektriciteit. Uit cijfers van de Russische Federatie, blijkt dat op 1 september 2019 een totale schuld van 1.3 biljoen Roebel ($15.7 miljard) was. 800 miljard Roebel ($12.6 miljard) hiervan is te wijten aan huishoudens.

Een aantal pijnpunten hierbij kunnen echter worden aangepakt. Zo bereiken sommige betalingen nooit de fabrikant, of zijn er onnauwkeurige meetberekeningen uitgevoerd door tussenpersonen. Hierdoor kan het zijn dat een huishouden minder gebruikt dan wordt aangegeven en hierdoor eigenlijk minder hoeven te besteden aan stroomkosten. Dit wil het systeem dan ook graag oplossen.

Er is al een pilot getest in de regio Kaliningrad en Sverdlovsk. In deze regio’s hebben circa 400 huishoudens deelgenomen aan de test. De resultaten bleken positief te zijn waardoor de pilot succesvol is afgerond.

De volgende fase wordt uitgebreider dan de originele 400 huishoudens, maar wel in dezelfde regio’s. Zo is Rosetti van plan om het systeem begin volgend jaar te implementeren in beide regio’s voor een groter aantal huishoudens. Dit is echter nog steeds de testfase. Het uiteindelijke doel is om dit systeem in het gehele land te implementeren.


Samenwerking Alfa Bank

Het systeem staat huishoudens toe om hun elektriciteitsverbruik via een app te volgen. Ook worden betalingen geautomatiseerd om de gebruikers het eenvoudiger te maken.

Om dit allemaal mogelijk te maken is er een samenwerking aangegaan met ‘Alfa Bank’. Dit is de grootste particuliere bank dat actief is in het land.

Volgens een vertegenwoordiger van Alfa Bank kan dit project worden gekarakteriseerd als een nationaal platform dat uitmaakt van een nationaal programma. Rusland streeft er namelijk naar om de blockchain-technologie in meerdere nationale infrastructurele en stedelijke projecten in te zetten.