rechtbank
Hack

Sam Bankman-Fried overwoog FTX-aandelen te verkopen aan Saudische kroonprins

Op de zesde dag van het strafproces tegen Sam Bankman-Fried werd de getuigenis van de voormalige CEO van Alameda Research voortgezet, waarbij werd ingegaan op mogelijke investeringsmogelijkheden voorafgaand aan het faillissement van FTX. Hierbij kwam aan het licht dat Sam Bankman-Fried probeerde om FTX-aandelen te verkopen aan kroonprins van Saudi-Arabië.

MBS als potentiële investeerder

Caroline Ellison, voormalig CEO van Alameda Research, getuigde in de rechtbank dat Sam “SBF” Bankman-Fried heeft overwogen eigen vermogen voor FTX aan te trekken door te investeren via de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, bekend als MBS.

Tijdens het strafproces van SBF op 11 oktober verklaarde Ellison vermoedelijk dat ze in 2022 met Bankman-Fried had gesproken over manieren om de investeringen van Alameda te beschermen. Volgens de voormalige CEO gaf Bankman-Fried aan dat MBS een mogelijke investeerder was voor de cryptobeurs voordat deze in november instortte.

De potentiële investering van MBS was een van de notities die werden vermeld in een online dagboek van Ellison met de titel “Things Sam is Freaking Out About,” waarvan aanklagers in augustus zeiden dat ze het tijdens het proces zouden presenteren. Volgens haar getuigenis omvatte de lijst het “aantrekken van fondsen van MBS” en het oprichten van regelgevende instanties tegen de cryptobeurs Binance.

Saoedische kroonprins MBS

Met een fortuin in de miljarden heeft MBS, zowel kroonprins als premier van Saoedi-Arabië, geïnvesteerd in blockchain-gaming via het staatsinvesteringsfonds van de natie. Er zijn echter ook beweringen dat hij betrokken was bij de moord op Washington Post-journalist Jamal Khashoggi in 2018 in het Saudische consulaat in Istanbul.

In een verslag van Puck uit april stond dat Bankman-Fried MBS had ontmoet in Saudi-Arabië, ongeveer twee weken voor de aanvraag van het faillissement door FTX. Terwijl SBF naar verluidt $1 miljard wilde ophalen voor FTX, waren Saudische investeerders bereid om ongeveer $250 miljoen bij te dragen – hetzelfde bedrag dat een rechter eiste als borgtocht nadat de voormalige CEO was gearresteerd in de Verenigde Staten.

Onthullingen en de voortgang van het proces

Ellison zal naar verwachting haar getuigenis voortzetten tot 11 en 12 oktober, wanneer de advocaten van SBF haar zullen ondervragen tijdens een kruisverhoor. Op het moment van publicatie heeft ze toegegeven aan fraude tijdens haar tijd als hoofd van Alameda en ze legt grotendeels de schuld voor het misbruik van klantenfondsen bij Bankman-Fried, onder andere door hem opdracht te geven misleidende financiële informatie te verstrekken aan Genesis-kredietverstrekkers.

De aanklagers in het strafproces tegen Bankman-Fried zeggen dat ze verwachten hun zaak op 26 of 27 oktober af te ronden, waarna de advocaten van SBF getuigen zullen oproepen. Bankman-Fried bekent schuld aan zeven aanklachten in verband met fraude bij FTX, evenals vijf aanklachten waar hij mee te maken krijgt in een proces in maart 2024.

Hack nieuws

Crypto-investeerders trekken massaal hun activa terug na exploit bij HTX-crypto-exchange
Onderzoek onthult: $50 miljoen aan HXA-tokens verplaatst in KyberSwap-exploit
ThirdWeb ontdekt beveiligingsprobleem in slimme contracten
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Bitcoin koers daalt hard, wat is er aan de hand?
Deze nieuwe Cryptomunt Steeg in korte tijd met 7.000%