Exchange Nieuws, Regulatie Nieuws

Sam Bankman-Fried van FTX probeert bij de rechtbank om aanklachten te seponeren

Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter en voormalige CEO van FTX, is bezig met een poging om tot wel 10 strafrechtelijke aanklachten tegen hem te laten afwijzen door de rechtbank, en dat enkele maanden voordat zijn geplande strafproces in oktober plaatsvindt.

Verzoek is op vrijwel alle aanklachten

Op 8 mei heeft het juridische team van SBF gerechtelijke documenten ingediend bij de Southern District Court in New York, waarin zij verzoeken om vrijwel alle aanklachten af te wijzen behalve 3: samenzwering om draadfraude te plegen, samenzwering om effectenfraude te plegen en samenzwering om witwaspraktijken te plegen.

Uitlevering van Bahama’s naar VS

De crypto-onderzoeker Molly White suggereerde in reactie op deze stap dat “een deel van de reden lijkt te zijn dat er extra kosten zijn toegevoegd nadat de uitleveringsovereenkomst van SBF was gesloten.”

SBF werd oorspronkelijk uitgeleverd van de Bahama’s naar de VS om 8 strafrechtelijke aanklachten wegens vermeende fraude en witwassen van geld te ondergaan. Echter, volgens zijn juridische team zijn de vier van de vijf extra aanklachten die sinds februari zijn toegevoegd “in strijd met de regels van het Verdrag inzake specialiteitsvoorziening”.

De “regel van specialiteit” vereist doorgaans dat de verzoekende staat (in dit geval de VS) de uitgeleverde verdachte (SBF) alleen vervolgt voor het misdrijf waarvoor hij is uitgeleverd.

Volgens SBF’s advocaten was tijdens de uitleveringsprocedure in de Bahama’s afgesproken dat de specialiteitsbepalingen van toepassing waren, ondanks het gebruik van de vereenvoudigde procedure. Alle partijen in de rechtbank, coram judice, en de rechtbank zelf hadden uitdrukkelijk erkend dat het specialiteitsbeginsel van toepassing was en er was geen ontheffing van dit principe.

Ook proberen om andere aanklachten af te wijzen

SBF’s juridische team probeert ook andere aanklachten af ​​te wijzen, waaronder samenzwering om de Verenigde Staten te bedriegen en aanklachten met betrekking tot draadfraude en samenzwering om draadfraude te plegen. Volgens hen is er geen adequaat misdrijf vermeld in deze gevallen.

De oorspronkelijke aanklacht die via een diplomatieke nota is verzonden, heeft volgens SBF’s advocaten niet “de overtreding” met betrekking tot campagnefinancieringswetten correct gespecificeerd, en “verwijst ook niet” naar enige Amerikaanse bankrekeningen, inclusief alle bankrekeningen die zijn aangesloten bij FTX of Alameda, met betrekking tot de kosten voor draadfraude.

SBF wordt beschuldigd van samenzwering om bankfraude te plegen en andere individuele beschuldigingen van fraude met betrekking tot zijn vermeende acties bij FTX en Alameda. Ook wordt hij beschuldigd van het omkopen van een Chinese overheidsfunctionaris ter waarde van 40 miljoen dollar in de meest recente aanklacht op 28 maart.

Op 15 juni zal US District Judge Lewis Kaplan de argumenten horen over dit ontslagverzoek en de aanklagers hebben tot 29 mei de tijd om te reageren.

SBF volgens zichzelf niet schuldig

Hoewel de andere leden van SBF’s inner circle schuldig pleiten en bereid zijn om samen te werken met de aanklagers, heeft SBF zelf verklaard dat hij niet schuldig is aan de aanklachten tegen hem.

SBF is sinds december onder huisarrest bij zijn ouders in Palo Alto. Onlangs heeft rechter Kaplan ingestemd met het afluisteren van telefoongesprekken van de ouders van SBF als een manier om te voldoen aan de voorwaarden van zijn borgtocht, ondanks een verzoek van het juridische team van SBF om herziening van deze beslissing.

Regulatie nieuws

27.000 investeerders geven $17,5 miljoen aan ChatGPT om voor hen te investeren
SBF wil documenten van oude advocatenkantoor FTX/Alameda dagvaarden om te gebruiken in zijn verdediging
BRICS denkt na over gigantische uitbreiding
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
XRP stijgt boven $0,50: Redenen voor de stijging en belangrijke Datum in het verschiet