Hack
Hack

Scam-cryptoprojecten waarbij gestolen geld wordt gebruikt voor liquiditeit verdwijnen

Drie cryptoprojecten zijn van het internet verdwenen, slechts uren nadat blockchain-onderzoeker ZachXBT had onthuld dat hun liquiditeitsbronnen herleid konden worden naar fondsen die gestolen waren bij eerdere hacks.

Specifieke wallet gevonden door ZachXBT

ZachXBT ontdekte op 14 april een wallet-adres dat betrokken was bij het verschaffen van liquiditeit aan drie nieuwe cryptoprojecten: het leenprotocol Leaper Finance op het Blast-netwerk (met 1.800 volgers op X), Zebra DAO op Base (3.200 volgers) en Glori Finance op Arbitrum (ook 3.200 volgers).

Verder onderzoek toonde aan dat deze wallet eerder werd gebruikt om een zogenaamd ‘rug pull’ project te financieren, en dat het momenteel liquiditeitsfondsen voorziet voor diverse projecten op meerdere blockchains, waaronder Base, Solana, Scroll, Optimism, Arbitrum, Ethereum en Avalanche.

Accounts op sociale media opeens verdwenen

Kort na de onthullingen op X verdwenen de websites en social media accounts van deze projecten en zijn sindsdien niet meer actief. De beheerder van het social media-account van Leaper Finance erkende echter de vaardigheden van ZachXBT in het traceren van frauduleuze projecten.

Voordat ze het account verwijderden, plaatsten ze de boodschap: “Goed gedaan! Mijn kameraden hier bij Lazarus zijn bang voor je, maar bewonderen je!” en boden ze een partnerschap aan voor de lancering van een nieuw oplichtingstoken.

Oplichters stelen miljoenen dollars

Volgens ZachXBT zijn de betrokken oplichters verantwoordelijk voor het stelen van miljoenen dollars uit verschillende projecten zoals Magnate Finance, Kokomo Finance, Lendora en Solfire.

Deze trend suggereert dat de gestolen fondsen worden gebruikt om nieuwe frauduleuze cryptoprojecten op te zetten die nietsvermoedende investeerders misleiden.

Investeerders worden geadviseerd om grondig onderzoek te doen naar cryptoprojecten voordat ze investeren, door de achtergrond van oprichters en teams te controleren en de echtheid van auditrapporten te verifiëren.

Toename in aantal gestolen crypto-fondsen

Het Ethereum Layer-2-protocol Base zag in maart een achttienvoudige toename in het aantal gestolen cryptocurrency-fondsen door phishing vergeleken met januari. Het blockchain anti-fraudeplatform Scam Sniffer meldde dat in maart alleen al ongeveer 3,35 miljoen dollar werd gestolen door phishing-oplichters op Base.

Scam Sniffer verwacht in april nog meer phishing-aanvallen op Base, aangezien het aantal activa en actieve gebruikers binnen het netwerk blijft groeien.

De toename van phishing-aanvallen op Base valt samen met een recente hausse in memecoins op de door Coinbase ondersteunde keten, wat volgens L2Beat heeft bijgedragen aan een stijging van de totale waarde van Base tot meer dan 3,2 miljard dollar – een toename van 370% tot dusver in 2024.

Hack nieuws

Hacker van Kronos Research-exploit verplaatst $2,6 miljoen aan Ether naar Tornado Cash
Blockchain-onderzoeker ZachXBT onthult banden tussen Bitcoin-adressen en Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus
CEO Gala Games: ‘Verknoeide’ interne controles oorzaak van beveiligingsincident met GALA-token
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP