Schaalvergroting Ethereum en gas-vrije transacties worden gelanceerd

Alhoewel de lancering van Ethereum 2.0 waarschijnlijk pas over enkele maanden wordt gelanceerd, zijn er nu al een aantal schaaloplossingen én gas-vrije transacties gelanceerd.


Steeds populairder

Het netwerk van Ethereum is enorm populair. Sinds januari heeft het netwerk een verdubbeling gezien in aantal actieve wallets, wat nu neerkomt op circa 500.000 actieve wallets.


Schaalbaarheidsoplossingen

Een van de nieuwe oplossingen voor het netwerk zijn de schaalbaarheidsoplossingen, die zijn ontwikkeld door de ontwikkelaars van Synthetix en Optimism. Gezamenlijk gaan zij de ‘Optimistic Virtual Machine’, ofwel OVM, lanceren op de Synthetix Exchange.

OVM is ontwikkels om financiële platforms op DeFi de mogelijkheid te bieden om met vergelijkbare snelheden te werken als gecentraliseerde systemen. Dit zou naar verluidt veel problemen moeten gaan oplossen.

Maar wat zijn nou de echte voordelen? Na uitgebreide tests blijkt dat deze oplossing aanzienlijke prestatieverbeteringen met zich mee brengt. Zo zou de latentie van orakelupdates met bijna 38 keer zijn verlaagd. Ook brengt deze oplossing een aanzienlijke versnelling mee in het verwerken van transacties. Zo zouden deze nu 75 keer zijn versneld.


Ethereum 1.0 biedt nog veel

Volgens Kain Warwick, oprichter van Synthetix, heeft Ethereum 1.0 nog veel te bieden. Hierbij vertelt hij het volgende:

“Zelfs wanneer ETH 2.0 er niet aan zou komen, zou er nog veel voordeel in ETH 1 zitten wat nu nog niet benut wordt.”

Met de schaalbaarheidsoplossing kunnen naar verluidt duizend transacties per seconde haalbaar worden. Mocht dit behaald worden, ongeacht of dit in Ethereum 1.0 of Ethereum 2.0 is, is dat een hele prestatie. Ethereum heeft hierdoor nog veel potentie om aanzienlijk op te schalen zonder perse over te gaan op Proof of Stake, volgens Warwick.


Actieve gebruikers verdubbeld sinds januari

Dat het Ethereum-netwerk steeds populairder en actiever wordt blijkt ook uit de actieve gebruikers. Sinds juni 2019 heeft het aantal actieve gebruikers op het netwerk niet zo hoog gestaan, namelijk circa 500.000.

Ook het aantal unieke ETH-adressen is in de afgelopen tijd aanzienlijk toegenomen. In de eerste maanden van 2020 ging het aantal unieke ETH-adressen van ongeveer 50.000 naar circa 100.000, een mooie verdubbeling. Het aantal unieke adressen komt nu in totaal neer op meer dan 96 miljoen.