amerika
Bitcoin

Schokkende daling van regionale bankaandelen in VS voedt vrees voor herhaling van bankencrisis

De aandelen van diverse regionale banken in de Verenigde Staten zijn deze week scherp gedaald, wat de bezorgdheid over een mogelijke nieuwe bankencrisis heeft doen toenemen. Deze zorgen werden verder aangewakkerd door een forse daling van het aandeel van New York Community Bancorp.

Het aandeel van New York Community Bancorp stortte in nadat het onverwachte verliezen op commerciële vastgoedleningen rapporteerde, waardoor de totale verliezen dit jaar tot nu toe zijn opgelopen tot 60%.

Voor Bitcoin kan dat weleens goed nieuws zijn, want de vorige bankencrisis zogde voor gigantische stijgingen.

Herhaling van het verleden

Bijna een jaar geleden vonden de ineenstortingen plaats van drie regionale kredietverstrekkers in de VS, waardoor financiële instellingen en toezichthouders zich haastten om een mogelijke bankencrisis te voorkomen. Ironisch genoeg lijkt het nu een geval van déjà vu te zijn.

New York Community heeft vorig jaar de failliete Signature Bank overgenomen en is snel gegroeid tot een entiteit met meer dan $100 miljard aan activa. Echter, volgens het macro-economische platform The Kobeissi Letter, valt ongeveer 40% van de activa van NYCB niet onder de FDIC-verzekering.

De aandelen van NYCB zijn versneld gedaald na een onverwacht verlies van $260 miljoen in het vierde kwartaal van 2023, waardoor ze momenteel op het laagste niveau staan sinds juni 2000. Dit heeft bezorgdheid gewekt over middelgrote regionale banken die blootgesteld zijn aan commercieel vastgoed. Daarnaast heeft ratingbureau Moody’s op 6 februari de kredietrating van NYCB verlaagd naar junkstatus.

Daarbij is NYCB niet de enige; ten minste negen andere regionale banken hebben aanzienlijke verliezen geleden sinds het begin van 2024. Volgens The Kobeissi Letter meldde op 7 februari Valley National Bank een daling van 25%, Metropolitan Bank verloor 15%, HarborOne zakte met 14%, en Comerica Bank had tot nu toe dit jaar een daling van 13%.

Andere regionale banken die een daling in hun aandelenkoersen zagen waren Zions Bank (-12%), Western Alliance (-11%), Citizens Financial (-6%), en KeyCorp (-5%). Bovendien hebben ook andere banken met blootstelling aan commercieel vastgoed, zoals M&T Bank, recentelijk een daling in hun aandelen gezien.

Einde van Fed’s reddingsprogramma nadert

Amerikaanse banken hebben momenteel ongeveer $ 2,7 biljoen aan commerciële vastgoedleningen uitstaan. Het knelpunt ligt in het feit dat ongeveer 80% van deze leningen in handen is van kleinere regionale banken, zoals benadrukt door economen van Goldman Sachs. Deze banken worden niet door de Amerikaanse overheid beschouwd als “te groot om failliet te gaan”.

Bovendien nadert het noodleningenprogramma van de Federal Reserve voor regionale banken zijn einde in maart.

Tot op heden heeft het Bank Term Funding Program (BTFP) van de St. Louis Federal Reserve maar liefst $ 165 miljard aan financiële bijstand aan banken toegekend sinds het in maart 2023 van start ging. De Kobeissi Brief sloot af met de vraag:

“De kernvraag blijft: zal de regionale bankencrisis ooit werkelijk tot een einde komen?”

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Is dit slechts het begin van de Bitcoin rally?
Vanguard CEO treedt af: zal zijn opvolger het Bitcoin-verbod herzien?
Bitwise voorziet een flinke toename in investeringen in Bitcoin ETF’s de komende maanden
Meer nieuws

Meest gelezen

Zoveel geld zou je nu hebben als je een jaar geleden voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Crypto analist: Dogecoin koers kan 11.500% stijgen
Onbekende crypto bereikt onverwachts nieuwe all-time high