SEC
Ethereum, Regulatie

SEC claimt jurisdictie over Ethereum, omdat meeste nodes zich in VS bevinden

De Securities and Exchange Commission (SEC) claimt dat Ethereum transacties plaatsvinden in de Verenigde Staten, omdat de meeste Ethereum nodes zich in de Verenigde Staten bevinden. Dit argument van de SEC staat in een rechtszaak van 19 september tegen Crypto-YouTuber Ian Balina.

Waar ging het om?

De SEC is van mening dat Ian Balina met de ICO van Sparkster (SPRK) een ongeregistreerd effect op de markt bracht in 2018. Volgens de SEC participeerde Amerikaanse investeerders in de ICO en werden die transacties gevalideerd in de Verenigde Staten. “Als gevolg van het feit dat de meeste nodes in de Verenigde Staten staan, vonden die transacties plaats in de Verenigde Staten”, aldus de SEC.

Op dit moment is het onduidelijk of de claim van de SEC standhoudt in de rechtszaal. Duidelijk is wel dat de SEC een punt heeft over de nodes. Momenteel bevindt 42,56 procent van de 7807 Ethereum nodes zich in de Verenigde Staten, zo blijkt uit de cijfers van Ethernodes. Volgens Dr. Aaron Lane, een Australische advocaat en onderzoeker bij de RMIT Blockchain Innovation Hub, is de verdeling van de nodes niet relevant voor deze zaak.

Betaalnetwerk is niet relevant

Volgens Lane is het relevant dat er een Amerikaanse aanklager en verdediger is en dat het gaat om een grep Amerikaanse investeerders. Het maakt naar zijn idee helemaal niet uit of de betaling via Ethereum, Mastercard of enig ander betaalnetwerk is gedaan. Lane zegt dat, hoewel de claim van de SEC een interessante is, het geen impact op toekomstige zaken heeft.

De zaak tegen Balina is gestart nadat Sparkster en zijn CEO Sajjad Daya recent een overeenkomst bereikten met de SEC om gedupeerden 35 miljoen dollar terug te betalen. Ian Balina geeft aan dat de aanklachten tegen hem niet op goede gronden zijn gedaan en dat hij een overeenkomst met de SEC geweigerd heeft, zodat ze zichzelf moeten bewijzen in de rechtszaal.

Ethereum nieuws

Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Nieuwe Ethereum-upgrade maakt verlies van privésleutels verleden tijd
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?