ETH Rechtszaak
Ethereum

SEC en Gensler geloofden dat Ethereum minstens een jaar lang een niet-geregistreerd effect was

In een recente ontwikkeling binnen de rechtszaak van Consensys tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is nieuwe informatie naar voren gekomen over het standpunt van de SEC betreffende Ethereum.

Volgens een rapport van Fox Business-producent Eleanor Terret, zou de SEC, onder leiding van voorzitter Gary Gensler, van mening zijn dat Ethereum – de cryptocurrency van het Ethereum netwerk – op zijn minst enige tijd als een waardepapier heeft gefunctioneerd.

Niet-geregistreerde effectenhandel

Terret haalt gerechtelijke documenten aan, ingediend door Ethereum-softwarebedrijf Consensys op 29 april, waaruit blijkt dat de SEC en Gensler al minstens een jaar geloven dat Ethereum handelt als een “niet-geregistreerde effectenhandel in strijd met de huidige federale regelgeving.”

Deze onthulling volgt kort nadat Consensys op 25 april een niet-geredigeerde klacht tegen de SEC indiende bij een federale rechtbank in Texas. Dit als reactie op een bericht van Wells van de SEC waarin stond dat de SEC van plan was het bedrijf aan te klagen wegens niet-naleving van federale effectenwetten.

Onderzoek naar status van Ethereum als een effect

Gurbir Grewal, het hoofd van de Afdeling Handhaving van de SEC, keurde op 28 maart 2023 formeel een onderzoeksbevel goed om de status van Ethereum als een effect te onderzoeken. Dit onderzoek, bekend als “Ethereum 2.0”, machtigt handhavingspersoneel om personen en entiteiten te onderzoeken en te dagvaarden die betrokken zijn bij de handel van Ethereum.

De SEC had de ontvangers van dagvaardingen opgedragen de geheimhouding over het onderzoek strikt te handhaven als zij meer informatie wensten te ontvangen. Dit onderzoek zou gebaseerd zijn op de overtuiging dat er sinds 2018 potentieel niet-geregistreerde aanbiedingen en verkopen van Ethereum plaatsvonden.

Deze opvatting van de Gensler-geleide SEC zou een directe tegenspraak zijn met eerdere SEC-richtlijnen onder voorzitterschap van Jay Clayton. In juni 2018 verklaarde Bill Hinman, destijds directeur van Corporation Finance, dat Ether, net als Bitcoin, geen waardepapier was.

De vijf leden tellende Commissie keurde het “Ethereum 2.0”-onderzoek van de Division of Enforcement goed op 13 april 2023. Kort daarna, op een zitting voor het House Financial Services Committee, weigerde Gensler vragen te beantwoorden over of de SEC Ether als een zekerheid beschouwde.

Dit nieuws komt terwijl aanvragers en bedrijven betrokken bij een potentieel Ether-beursgenoteerd fonds in de VS suggereren dat de SEC waarschijnlijk de beslissing over goedkeuring zal uitstellen tot mei. Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas benadrukt dat Genslers visie op Ether een belangrijke invloed zou kunnen hebben op dit besluitvormingsproces.

Ethereum nieuws

P2P.org introduceert Restaking API voor optimale Ethereum-staking beloningen
Bitcoin en Ethereum maken debuut op Londense beurs
Ethereum oogt bullish, terwijl er over Bitcoin twijfel heerst
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017