US SEC
Regulatie

SEC is van mening dat FTX Token kwalificeert als effect

De exchange token van FTX, de zogenaamde FTX Token (FTT) kwalificeert volgens de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) als effect. Dit kan weleens grote gevolgen hebben voor de rest van de industrie, want FTX was niet het enige beursplatform met een eigen token.

Wat is een effect?

We spreken van een effect voor de Amerikaanse wet als er sprake is van een investeringscontract. In principe betekent dit dat er afspraken of beloftes moeten zijn van de uitgever over manieren waarop zij de waarde van de token willen opvijzelen. In het geval van de FTX Token is daar volgens de SEC duidelijk sprake van. “Als de vraag naar handel op het FTX platform toeneemt, dan kan ook de vraag naar de FTT toenemen, wat investeerders in de token een financieel voordeel oplevert”, aldus de SEC.

In de aanklacht schrijft de SEC onder meer dat FTX de opbrengsten van de verkoop van de token gebruikte om de ontwikkeling van het platform, marketing, de dagelijkse operaties en groei van het platform te financieren. Verder gebruikte het taal om de onderstrepen dat FTT een ‘investering’ was met winstpotentieel. “De documenten omtrent FTT maken duidelijk dat de pogingen van het management-team van FTX de groei en het succes van het platform en de token moesten drijven”, zo valt er verder te lezen het SEC-document.

“Buy-and-Burn”

Ook het kopen van eigen tokens en deze vervolgens naar een burn-adres sturen is iets wat de SEC opnoemt. Opvallend is dat dit iets is wat meerdere beursplatformen doen. Ook Binance komt ieder kwartaal met een zogenaamde burn, waarin het miljoenen dollars aan BNB op de digitale brandstapel gooit. Nu lijkt dat volgens de SEC dus een argument te zijn om exchange tokens als effecten te kwalificeren.

Het resultaat van de kwalificatie als effect betekent in eerste instantie dat FTX als bedrijf illegaal een effect op de markt bracht. Dit levert boetes op, omdat je niet zomaar aandelen of vergelijkbare zaken mag uitgeven. De regels omtrent dit onderwerp zijn er vooral om investeerders te beschermen. Verder mogen beursplatformen niet zomaar effecten noteren, de kans is aanwezig dat alle tokens die als effect aangemerkt worden door de SEC van de beursplatformen verdwijnen.

Dit kan onder andere betekenen dat XRP op termijn bij alle beursplatformen verdwijnt. Ripple Labs is al jaren met de SEC in gevecht, omdat laatstgenoemde beweert dat XRP als effect kwalificeert. Mocht de rechter tot datzelfde oordeel komen, dan halen de beurzen XRP waarschijnlijk snel van hun platform. Je mag namelijk niet zonder licenties effecten noteren.

Exchange nieuws

Cyvers detecteert verdachte transacties in WazirX’s Safe Multisig-wallet
FTX bereikt een schikking met de CFTC van bijna $13 miljard
Bitfinex Derivatives en Thalex kondigen samenwerking aan om crypto-opties en futures te versterken
Meer nieuws

Meest gelezen

Is dit waarom de Ripple (XRP) koers gigantisch hard stijgt?
Einde van Ripple (XRP) rechtszaak met de SEC mogelijk deze week
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren