US SEC
Hack, Regulatie

SEC klaagt 17 personen aan voor crypto-piramidespel van $300 miljoen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt 17 personen van het opzetten van een crypto-handelsplatform genaamd CryptoFX, dat zich later ontpopte als een grootschalig piramidespel. In totaal gingen investeerders, die “risicoloze” en “gegarandeerde” winsten zouden kunnen boeken voor 300 miljoen dollar de boot in.

Dit is natuurlijk niet zo groot als de miljardenfraude van FTX, maar het gaat ook zeker niet om kleine jongens.

300 miljoen dollar

CryptoFX werd in februari 2020 geregistreerd als crypto-handelsplatform in Houston. In september 2022 ondernam de SEC al enkele maatregelen om de activiteiten van CryptoFX te staken.

Destijds had men al het vermoeden dat het om een piramidespel ging. Nu is het de SEC gelukt om voldoende bewijs te verzamelen en zijn er dus 17 mensen aangehouden die waarschijnlijk gigantisch in de problemen zitten.

De Amerikaanse SEC klaagt 17 mensen aan die verbonden zijn aan cryptobeurs CryptoFX voor het naar verluidt runnen van een Ponzi-oplichting van $300 miljoen. Bron: SECGov op X

Gurbir Grewal, directeur van de afdeling Handhaving van de SEC, zegt er het volgende over:

“We beweren dat CryptoFX een Ponzi-fraude van $300 miljoen was die zich richtte op Latijns-Amerikaanse investeerders met valse beloftes van financiële vrijheid en levensveranderende rijkdom door ‘risicoloze’ en ‘gegarandeerde’ crypto- en vreemde valuta-instrumenten.”

De SEC verzocht de rechtbank om de individuen aan te klagen voor het schenden van verschillende paragrafen van de Wet op effectenhandel en beurzen. Daarnaast wil de SEC dat de 17 individuen de fondsen “afstaan” of terugbetalen en dat zij bovendien civiele boetes betalen voor de overtredingen. Het is met dit soort zaken echter altijd nog maar de vraag of er überhaupt nog fondsen terug te vinden zijn.

SEC stelt beslissing over Bitcoin ETF-opties uit

In ander SEC nieuws besloot de Amerikaanse financiële waakhond op 6 maart om de goedkeuring van optiehandel op fysieke Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) uit te stellen.

In een uittreksel van het SEC-bestand staat dat er “meer tijd” nodig is om een beslissing te nemen over het toestaan van handel in Bitcoin ETF-opties. Zo blijft de SEC de crypto-industrie een beetje dwarsbomen.

Jarenlang hebben ze de Spot Bitcoin ETFs tegengehouden, terwijl nu blijkt dat er een gigantische markt voor is. Alle angsten die ze hadden lijken onterecht. Wat nu precies de reden is voor het uitstellen van de optiehandel op Spot Bitcoin ETFs is ook niet helemaal duidelijk.

1 maand geldig: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Bitcoin of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Slechts 30 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Hack nieuws

Ex-werknemer steelt bijna $2 miljoen van Solana memecoin platform Pump.Fun
Broers stelen in 12 seconden $25 miljoen van Ethereum blockchain
Meer dan de helft van gestolen Ethereum van Poloniex-hack overgeheveld via Tornado Cash
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten