Justin sun
Tron

SEC klaagt Tron-oprichter Justin Sun aan

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de financiële waakhond van het land, klaagt Tron-oprichter Justin Sun aan. Volgens de SEC verkocht en organiseerde Sun airdrops met tokens die kwalificeren als ongeregistreerde effecten, fraudeerde hij en maakte hij zich schuldig aan marktmanipulatie. In een persbericht laat de SEC weten dat het Sun, de Tron Foundation, de BitTorrent Foundation en BitTorrent (inmiddels Rainberry) aanklaagt voor de verkoop van tronix (TRX) en bitTorrent (BTT) tokens.

Manipulatie van de markt

In de persverklaring van de SEC staat onder meer dat Justin Sun de handel in TRX manipuleerde met “uitgebreide wash trading” technieken. We spreken van wash trading als er op een beursplatform sprake is van nephandel. Hierdoor lijkt het alsof er een gigantisch volume in een token zit, terwijl het eigenlijk één partij is die de munten aan zichzelf verkoopt en ze op die manier heen en weer sluist.

Hierdoor denken investeerders dat een munt populair is en springen ze er wellicht eerder op. Hoe meer volume er in een project zit, hoe serieuzer de markt een munt over het algemeen neemt. Als er amper volume is, dan is het lastig om echt in de munt in kwestie te handelen.

In totaal zou Justin Sun zijn eigen medewerkers geïnstrueerd hebben om met twee van zijn handelsaccounts ruim 600.000 wash trades uit te laten voeren. Volgens het officiële document voerden medewerkers van de Tron Foundation de trades uit, controleerden BitTorrent en Tron Foundation de accounts en stuurden de medewerkers van Rainberry de fondsen om de trades uit te voeren.

Tron dondert omlaag

Als gevolg van de aanklacht van de SEC viel de TRX token van Justin Sun met 13 procent omlaag. Andere tokens die verbonden zijn aan Sun, Huobi (HT), Just (JST) en Sun Token (SUN), gingen op woensdag ook onderuit. Naast Justin Sun klaagt de SEC ook beroemdheden Lindsay Lohan, Jake Paul, Soulja Boy, Lil Yachty, NeYo, Akon en Michele Mason aan voor hun rollen in het promoten van TRX en BTT.

De meerderheid van deze beroemdheden schijnt al een akkoord te hebben bereikt met de SEC over het betalen van een boete. Volgens de SEC haalde Sun zelf 31 miljoen dollar op uit de markt met de illegale verkoop van TRX tokens. SEC-voorzitter Gary Gensler noemt de zaak een voorbeeld van de potentiële risico’s die crypto-investeerders lopen met ongeregistreerde effecten.

Sun zelf doet alsof er niets aan de hand is en alsof hij met Tron een heel nobel doel heeft, namelijk om een betere en meer decentrale wereld te creëren voor alle 8 miljard mensen op aarde. De kans is klein dat de SEC ook maar iets van sympathie kan opbrengen voor die boodschap van Sun.

Altcoin nieuws

80% van alle nieuwe crypto’s op Binance staan in het rood!
Rekt Capital verwacht snel nieuwe ‘hype-cyclus’ voor altcoins
Markus Thielen: Altcoins zijn ‘groot risico’ ten opzichte van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?