Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

SEC stap dichterbij schikking met Amerikaanse BitConnect-promotors

De Amerikaanse ‘Securities and Exchange Commission’, ofwel de SEC, is een stap dichterbij gekomen bij een schikking met vier personen in de VS die beschuldigd worden van het promoten van BitConnect. Het BitConnect-project bleek achteraf echter één van de grootste, zo niet de grootste crypto Ponzi-schema te zijn. Hierbij werden meerdere miljarden dollars gestolen van nietsvermoedende investeerders.


Schikking voor aanzienlijke bedragen

De voorwaarden van de schikking moeten echter nog worden goedgekeurd door rechter John Koeltl. Koeltl heeft inmiddels na onderzoek bevestigd dat de voorwaarden van de overeenkomst juridisch correct zijn. Toch moeten op een aantal punten nog op enkele punten aangepast worden, zodat ze nauwgezet nauwkeurig zijn, aldus de Amerikaanse rechter. Dit is momenteel nog niet het geval.

Volgens de overeenkomsten zou er geschikt worden voor ruim $3 miljoen van Joshua Heppensen uit Massachusetts, circa $575.000 van zijn verloofde Laura Mascola, circa $525.000 van Ryan Maasen uit Oklahoma en een onbekend bedrag van Michael Noble uit Californië.


Zes promotors aangeklaagd

In totaal zijn er zes promotors van BitConnect aangeklaagd door de Amerikaanse SEC. Twee hiervan, Trevon Brown uit Zuid-Californië en Craig Grant uit Florida hebben nog geen overeenkomst gesloten over een mogelijke schikking met de SEC. Dat dit iets langer duurt bij sommigen is echter niet zo ongebruikelijk. Alle zes de aangeklaagden worden beschuldigd aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten in de Verenigde Staten.

BitConnect werd in 2017 aan investeerders overgebracht als een investering ‘zonder risico’. Investeerders werden vaak met succes verleid om BTC te verpanden als onderpand, waartegen de investeerders zijn BitConnect Coin konden lenen en verhandelen. In begin 2018 stopte het bedrijf echter abrupt zijn leenplatform nadat de overheid hier een bevel voor uitbracht. Zij kwamen er toen achter dat beleggers hun BTC-bezit niet meer terug konden krijgen. Hierdoor bleven ze achter met de BitConnect Coin, die toen in korte tijd met ruim 90% in waarde gecrasht was.

Het gevolg hiervan was dat veel investeerders hun BTC-investering volledig kwijt waren. Hiermee is BitConnect één van de grootste Ponzi-crypto-scams geworden. In slechts een jaar tijd wist het project circa $2.5 miljard aan BTC te stelen van duizenden investeerders. Inmiddels zijn meerdere belangrijke personen van het project al opgepakt en worden zij veroordeeld. Enkele van hun riskeren nu voor jaren aan gevangenisstraf.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten