Bitcoin Nieuws, Regulatie Nieuws

SEC-voorzitter: Alle crypto behalve Bitcoin kwalificeren als effect

Als je het aan Securities and Exchange Commission (SEC) voorzitter Gary Gensler vraagt, dan kwalificeert Bitcoin als enige cryptocurrency niet als effect. Bitcoin zou niet als effect kwalificeren voor de Amerikaanse financiële wetgeving, vanwege zijn unieke geschiedenis en scheppingsverhaal. Alle andere cryptocurrency’s kwalificeren volgens Gensler dus als effect en dat kan in potentie grote gevolgen hebben.

Wat is een effect?

In de financiële wereld verwijst het begrip ‘effect’ naar een financieel instrument dat verhandelbaar is op de financiële markt, zoals aandelen, obligaties, opties en futures. Om te kwalificeren als effect moet een financieel instrument voldoen aan de juridische definitie daarvan. In principe verschilt die definitie per land.

In de meeste gevallen is er sprake van een effect als de uitgever als bedrijf of organisatie eraan werkt om de waarde van het financieel instrument op te vijzelen. Zeker als daar bij de verkoop beloftes over gemaakt zijn. Bijvoorbeeld: “Koop onze ICO-token, want we gaan de komende jaren dit en dat platform bouwen, waar je allerlei toffe decentrale toepassingen op kunt laten draaien.”

Als alle cryptocurrency’s als effect kwalificeren en Gensler gelijk krijgt, dan kan dat weleens grote problemen opleveren voor de industrie. De kans is dan namelijk aanwezig dat zij allemaal van de beursplatformen verdwijnen. Zonder licentie mag een beursplatform namelijk niet zomaar effecten laten verhandelen op zijn platform. Andersom mag een effect ook niet zomaar op de markt gebracht worden.

Gary Gensler over crypto

In een interview met NYMag deelt Gensler dus zijn visie op de industrie. Volgens de machtige voorzitter van de SEC voldoet alleen Bitcoin niet aan de definitie van een effect. “Bitcoin verschilt vanwege zijn unieke geschiedenis en scheppingsverhaal fundamenteel van andere industrie- en marktparticipanten”, aldus een duidelijke Gensler.

Over de rest van crypto zegt hij het volgende: “Met andere woorden, er zitten mensen achter deze cryptocurrency’s die verschillende complexe en juridisch ondoorzichtige constructies gebruiken, maar op fundamenteel niveau proberen om hun token te promoten en investeerders over te halen.” Waarmee hij onder andere naar Ethereum en de Ethereum Foundation verwijst.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP koers van 589 dollar in aantocht?
Komende woensdag wordt cruciaal voor Bitcoin
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?