Regulatie Nieuws

SEC-voorzitter Gensler: “Crypto is grotendeels gecentraliseerd”

Gary Gensler, de voorzitter van de machtige Securities and Exchange Commission, heeft opnieuw uitgehaald naar de crypto-industrie. “Crypto mag dan geboren zijn vanuit het idee van decentralisatie, maar is op dit moment grotendeels gecentraliseerd”, aldus Gensler. Met name gecentraliseerde beursplatformen hebben volgens Gensler disproportioneel veel macht.

Niet alleen kritiek op crypto

Overigens heeft Gensler niet alleen kritiek op de centralisatie in crypto. Hij is ook van mening dat de mate van centralisatie in de traditionele financiële wereld een gevaar is voor de stabiliteit van het financiële systeem. Binnen de traditionele financiële wereld is er een kleine groep van grote bedrijven die de dienst uitmaakt. 

Als één van deze partijen in de problemen komt, dan kan dat een liquidatiegolf veroorzaken die zijn weerga niet kent, vergelijkbaar met wat er in de cryptowereld gebeurde nadat het Terra-protocol implodeerde in mei 2022.

“We zien zelfs centralisatie in de cryptowereld, een industrie die gebaseerd is op het idee van decentralisatie. Deze industrie kent vooral centralisatie onder de tussenpersonen in het midden van de markt”, zo gaat Gensler verder. Hij gebruikt de analogie van een zandloper, waarbij al het zand uiteindelijk door het midden loopt, het punt waar de grote beursplatformen momenteel een significant deel van de winsten oppakt.

Gensler noemt geen namen

Welke beurzen Gensler hiermee precies bedoelt is niet duidelijk. We kunnen echter wel raden dat het waarschijnlijk om grote jongens als Coinbase, Binance en FTX gaat. “Deze gecentraliseerde tussenpartijen hebben de neiging om te profiteren van de schaal, netwerkeffecten en toegang tot waardevolle data”, zo zegt hij over de zichzelf verrijkende tussenpersonen.

Nieuwe technologie kan volgens Gensler resulteren in het creëren van nieuwe vormen van economische concurrentie, maar dat centralisatie uiteindelijk weer boven komt drijven. Dat is precies wat we nu in de cryptowereld ook zien.

Wat dat betreft zou het gedecentraliseerde handelsplatform van Jack Dorsey, de CEO van Block en voormalig CEO van Twitter, uitkomst kunnen bieden. Dorsey heeft echter de volledige focus op Bitcoin, waardoor de kans klein is dat hier ook andere crypto’s op te verhandelen zijn. Het doel van tbDEX, zoals het protocol heet, is om het gat tussen de fiatwereld en Bitcoin te verkleinen.

Regulatie nieuws

Democraten en Republikeinen zetten SBF onder druk om voor Congres te verschijnen
Elon Musk verwijdert het Twitter-account van Kanye West
Italië overweegt 26% belasting op cryptowinsten
Meer nieuws

Meest gelezen

Europese Centrale Bank geeft grote waarschuwing over Bitcoin
Iemand stuurt 1 SHIB naar burn-adres
Waarom stijgt de Terra Classic koers vandaag?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten