Crypto Oplichting
Hack

SEC waarschuwt voor oplichting met crypto-activa

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een belangrijke waarschuwing uitgegeven over de methoden die fraudeurs gebruiken om slachtoffers te misleiden met crypto-activa. Deze waarschuwing, afkomstig van het Office of Investor Education and Advocacy van de SEC, is bedoeld om particuliere beleggers te beschermen tegen dergelijke oplichtingspraktijken.

Populariteit van crypto-activa gebruiken voor oplichting

Fraudeurs maken gebruik van de populariteit van crypto-activa, zoals cryptocurrencies, munten en tokens, om oplichting te plegen. Deze fraude is vaak moeilijk te traceren en terug te vorderen, omdat fraudeurs technologie gebruiken om hun identiteit te verhullen en geldstromen te verbergen. Vaak wordt het geld snel naar het buitenland verplaatst, wat het herstel nog ingewikkelder maakt.

Een veelvoorkomende tactiek is dat fraudeurs contact leggen met potentiële slachtoffers via sociale media of ongevraagde sms-berichten. Ze doen zich voor als oude vrienden of beweren per ongeluk contact te hebben opgenomen. Vervolgens smeden ze een vertrouwensrelatie, soms zelfs romantisch, voordat ze het slachtoffer overtuigen om in crypto-activa te investeren. Deze oplichting wordt vaak ‘varkensslachting’ genoemd.

Daarnaast kunnen fraudeurs slachtoffers naar legitiem ogende maar valse websites of apps leiden. Ze staan kleine opnames toe om vertrouwen te winnen, maar vragen daarna om grotere investeringen. Wanneer slachtoffers proberen hun geld op te nemen, worden ze geconfronteerd met excuses of eisen voor extra kosten, wat leidt tot verdere verliezen.

Ook technologieën als AI kunnen helaas benut worden

De SEC waarschuwt ook dat fraudeurs de groeiende populariteit van technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) kunnen benutten. Ze gebruiken AI-gerelateerde modewoorden om investeringen in crypto-activa aantrekkelijk te laten lijken en creëren realistische websites, marketingmateriaal en zelfs deepfakes om investeerders te misleiden. Hierbij kunnen beroemdheden, overheidsfunctionarissen of de dierbaren van het slachtoffer betrokken zijn, wat de zwendel geloofwaardiger maakt.

Fraudeurs doen zich ook voor als vertrouwde bronnen, zoals overheidsinstanties en bekende organisaties, of gebruiken deze identiteiten. Met AI kunnen ze stemmen en beelden nabootsen, waardoor het lastig wordt om legitieme communicatie van frauduleuze te onderscheiden. Zelfs berichten van vrienden of familieleden kunnen nep zijn, omdat sociale media-accounts gehackt kunnen worden om misleidende berichten te versturen.

Een andere tactiek is de ‘pump-and-dump’-regeling, waarbij fraudeurs een crypto-activum, vaak een memecoin, promoten om de prijs kunstmatig op te drijven. Zodra de prijs hoog is, verkopen ze hun bezit en profiteren ze ten koste van andere investeerders, wat vaak leidt tot aanzienlijke financiële verliezen voor de kopers.

Sommige vormen van oplichting vragen extra kosten om geld van de rekening van het slachtoffer af te halen. Fraudeurs beweren dan dat de rekening bevroren is door een toezichthouder of dat er belasting betaald moet worden om het geld vrij te geven. Dit is een vorm van fraude met voorschotten. Nadat het slachtoffer de vergoeding heeft betaald, is de kans klein dat zij iets terugzien.

De SEC roept investeerders op om waakzaam te zijn en voorzichtig om te gaan met investeringen in crypto-activa om te voorkomen dat zij slachtoffer worden van deze geavanceerde oplichtingspraktijken.

Hack nieuws

UwU Lend biedt beloning van $5 miljoen voor identificatie hacker na tweede aanval
UwU Lend-protocol opnieuw getroffen door exploit
OKX onderzoekt miljoenenroof na sms-aanval op gebruikersaccounts
Meer nieuws

Meest gelezen

Voormalig Ripple directeur: Dit is wanneer we een gigantische XRP stijging kunnen verwachten
Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken