Exchange Nieuws

Exchange Nieuws

ShapeShift verwijdert 3 privacycoins

Onlangs verwijderde de populaire cryptocurrency exchange ShapeShift 3 op privacy gerichte coins. Dash, Monero (XMR) en Zcash (ZEC) zijn van het platform verwijdert. Alhoewel privacymunten steeds regelmatiger van exchanges verwijdert worden, komt de stap van ShapeShift onverwacht, gezien de historie die het bedrijf met privacy heeft.


Know Your Customer en privacycoins

Voor 2018 waren er vrijwel geen duidelijke regels over het nu bekende ‘Know-Your-Customer’ (KYC)-proces. Hierdoor hadden veel exchanges in de beginjaren van crypto nog geen identificatiesysteem ontwikkeld.

Sinds het KYC-proces zijn op privacy gerichte cryptocurrencies regelmatig in het nieuws gekomen. Door de diverse functies van privacycoins die de identiteit van de gebruikers geheim houden, verwijderen nu steeds meer exchanges dergelijke coins van hun platform. Toch hebben grote exchanges zoals Coinbase en Kraken de munten nog steeds beschikbaar op hun platform.


Vanaf nu tot 10 december geeft crypto exchange Bybit alle nieuwe en bestaande gebruikers bonussen tot $500! Klik hier.


Verwijdering had kunnen opgelost met kort telefoongesprek

Dat deze coins van steeds meer exchanges worden gehaald, is volgens de CFO van de Dash Core Group, Glenn Austin, eenvoudig opgelost kunnen worden. “Door een kort telefoongesprek van misschien 15 minuten had we de schrapping van Dash vermeden kunnen worden” laat hij weten.

Vaak is de reden waarvoor deze munten van de exchange worden gehaald niet geheel duidelijk, wat het nog frustrerender maakt voor de ontwikkelaars hiervan. Een mogelijke reden hiervoor is echter dat onder andere Dash 2 keer benoemd is door het Ministerie van Justitie in het ‘Cryptocurrency Enforecement Framework’, dat onlangs gepubliceerd is. Hierin wordt de privacycoin, net zoals Monero en Zcash benoemd als voorbeelden van anonimiteit verbeterende cryptocurrencies. Volgens het Ministerie van Justitie hebben deze munten een verhoogd risico voor activiteiten met een criminele aarding.


Geen echte privacymunt

Volgens Dash is zijn valuta eigenlijk geen echte privacymunt. Dat Dash als privacymunt gezien wordt, komt volgens het bedrijf erachter dat dit een erfenis is van zijn vroegere historie. Vroeger werd de munt regelmatig als Darkcoin bestempeld, omdat het nog wel eens op darknet platforms gebruikt werd. Deze bestempeling laat de echte functionaliteit van de munt echter niet zien.

Privacy verbeterende technieken kunnen in principe op iedere blockchain worden toegevoegd. Hieronder vallen bijvoorbeeld het verbergen van crypto-adressen of transactiebedragen, het gebruik van mixers en CoinJoin. Alleen CoinJoin is momenteel een privacyfunctie die door Dash gebruikt wordt. Deze functie wordt echter ook door Bitcoin gebruikt, waardoor dit niet van elkaar verschilt.

Met CoinJoin kun je het gebruik van een cryptocurrency die dit ondersteund, in dit geval Dash, anonimiseren. Met CoinJoin kun je eenvoudigd gezegd de privacy beschermen van gebruikers die een crypto-transactie uitvoeren.

Dit gebeurt aan de hand van het mixen van Bitcoins, voordat de transactie uitgevoerd wordt. Om dit ten alle tijden soepel te laten verlopen, werken diverse partijen hiervoor samen. Door het gebruik van een mixer voor dit gebruik, wordt het enorm lastig gemaakt om een specifieke gebruiker terug te vinden, wat goed is voor hun privacy. Het spoor van de crypto-adressen van de gebruikers wordt op deze manier goed verstopt, zodat minder informatie beschikbaar is over deze adressen én de transactiegeschiedenis ervan.


Misvattingen Dash

Volgens Austin, de CFO van Dash Core Group, zijn er dus veel misvattingen over hun cryptocurrency. Maar hiernaast stelt hij ook dat Bitcoin momenteel vaker op darknet platforms wordt gebruikt dan Dash. Dit komt naar verluidt omdat off-chain transacties die met het Bitcoin Lightning Network worden gemaakt, de anonimiteit van de gebruikers eigenlijk al goed genoeg kan garanderen. Hierdoor vindt Austin het onterecht dat de focus op privacymunten zoals Dash zo negatief is geweest over de afgelopen periode.

Naar verluidt heeft het bedrijf contact opgenomen met ShapeShift om de verwijdering terug te draaien. Het is nog niet bekend of deze beslissing teruggedraaid zal worden, en zo ja, wanneer dat het geval zal zijn.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten