Fantom Hack
Hack, Regulatie

Singaporees hooggerechtshof beveelt Multichain Foundation tot compensatie aan Fantom Foundation na grootschalige hack

Het Hooggerechtshof van Singapore heeft de Multichain Foundation, een cross-chain routerprotocol, opgedragen om de Fantom Foundation, een layer-1-platform, te compenseren voor de verliezen die zijn geleden tijdens een hack van $210 miljoen.

Grote uitstromen in juli 2023

In juli 2023 ervoer het Chinese cross-chain protocol Multichain Foundation abnormaal grote uitstromen, die later werden bevestigd als een hack. Hierdoor werden meerdere protocollen die verbonden waren met de keten, waaronder Fantom, slachtoffer van de aanval, wat leidde tot het verlies van meer dan $210 miljoen aan activa in diverse ketens zoals Ethereum, BNB, Cronos, Polygon, Arbitrum, zkSync, Optimism en Moonbeam.

De Fantom Foundation meldde haar financiële verliezen aan het Hooggerechtshof van Singapore en eiste compensatie voor de geleden schade. Tijdens een hoorzitting op 3 juni presenteerden de vertegenwoordigers van Fantom het verzamelde bewijsmateriaal aan de rechtbank, terwijl vertegenwoordigers van Multichain afwezig waren. Fantom-vertegenwoordigers verklaarden:

“Het standpunt van de eiser is dat de inbreuk mogelijk was omdat de CEO van de eerste beklaagde ultieme privileges en controle had over de cryptocurrency-activa die waren opgeslagen in de Multichain Bridge.”

De rechtbank oordeelde dat Multichain de claim op platform X had erkend en tevens de gebruikersovereenkomst had geschonden.

Verliezen als gevolg aan hacks in 2024 verdubbeld

Op 8 juli kende de rechtbank Fantom $2,187 miljoen toe voor de verliezen die zij tijdens de hack hadden geleden. Fantom had echter eerder beweerd dat de verliezen binnen het ecosysteem ongeveer een derde bedroegen van de totale verliezen ter waarde van $210 miljoen.

Volgens onderzoek van het blockchain-beveiligingsplatform Immunefi zijn de verliezen door cryptovaluta als gevolg van hacks en oplichting in het tweede kwartaal van 2024 ruimschoots verdubbeld vergeleken met dezelfde periode in 2023. In het tweede kwartaal ging ruim $572 miljoen verloren door hacks, vergeleken met $220 miljoen in het tweede kwartaal van 2023. Hacks van gecentraliseerde uitwisselingen waren verantwoordelijk voor het grootste deel van de verliezen in het kwartaal.

Voorafgaand aan het tweede kwartaal waren de verliezen als gevolg van hacks en oplichting gedaald, waarbij Immunefi in het eerste kwartaal een daling van 23% rapporteerde. Deze daling zette zich voort in april en het grootste deel van mei, maar piekte eind mei en juni.

Hack nieuws

WazirX-hacker verplaatst $57 miljoen aan gestolen fondsen
Datalek bij Fractal ID: Gegevens van 6.300 gebruikers gelekt
WazirX kondigt premieprogramma aan na aanzienlijke cyberaanval
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
Elon Musk: Amerika gaat failliet
Bitcoin opleving snel ten einde volgens JPMorgan-analisten