MEVBOT
Altcoin, Solana

Solana MEV-bot verdient €1,7 miljoen met twijfelachtige transactie

Een op Solana gebaseerde maximale extraheerbare waarde (MEV)-bot, beheerd door 2fast, heeft een enorme winst van €1,7 miljoen binnengehaald door te profiteren van een twijfelachtige transactie. Dit gebeurde toen een handelaar, zeroxtrading.sol, voor €9 miljoen aan Dogwifhat (WIF) tokens kocht op een hoogst inefficiënte wijze.

Van 703 Solana naar 19.035 Solana

De MEV-bot wisselde 703 Solana in voor 490.000 WIF en verkocht die vervolgens voor 19.035 SOL, allemaal binnen dezelfde transactiebundel. Dit leverde volgens Solscan-gegevens een winst op van $1,73 miljoen.

MEV-bots zijn geautomatiseerde programma’s die blockchain-netwerken scannen op winstgevende handelsmogelijkheden. De betreffende bot maakte gebruik van een tool ontwikkeld door Jito Labs, een afdeling van het Solana liquid staking-protocol Jito. Deze tool stelt bots in staat om naar maximale extraheerbare waarde te zoeken, vergelijkbaar met flashbots op het Ethereum-netwerk.

De gelegenheid voor deze winstgevende arbitragehandel ontstond door een transactie van zeroxtrading.sol, die in één order $8,9 miljoen aan WIF-tokens kocht. De transactie werd uitgevoerd in een pool met lage liquiditeit, wat leidde tot een prijs van ongeveer $3 per WIF-token, 1.400% meer dan de marktwaarde op dat moment. De handelaar leed hierdoor een onmiddellijk verlies van 92% van zijn investering.

Eenvoudige strategie van MEV-bot

Een pseudonieme ontwikkelaar, Pland, legde op 11 januari in een bericht op X (voorheen Twitter) uit dat de MEV-bot een eenvoudige backrunning-strategie gebruikte om te profiteren van de inefficiënte orderplaatsing van de handelaar. Backrunning wordt gezien als minder schadelijk voor blockchain-netwerken, omdat het enkel profiteert van een arbitragemogelijkheid zonder de initiële transactie te beïnvloeden.

Dit contrasteert met de meer kwaadaardige ‘sandwich’-aanvallen, waarbij een order tussen twee transacties wordt geplaatst, wat vaak de oorspronkelijke handelsprijs beïnvloedt en verliezen voor gebruikers veroorzaakt.

Door deze enkele transactie piekte de prijs van WIF kortstondig tot $4. Hoewel de handelaar aanzienlijk verlies leed, leidde de enorme prijsschommeling tot hernieuwde interesse in WIF, met een winst van 50% ten opzichte van het punt direct na de daling.

Altcoin nieuws

Enorme dump in aantocht? $3 miljard aan altcoins komen vrij
Worldcoin breidt uit naar Mexico, maar stuit op regelgeving in Argentinië
Michaël van de Poppe: Bitcoin dominantie heeft piek bereikt, tijd voor altcoins
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC