exploit
Hack

Solareum sluit na beveiligingsinbreuk en financiële tekorten

De ontwikkelaars van Solareum, een handelsbot gebaseerd op de Solana blockchain en actief op Telegram, hebben bekendgemaakt dat het project definitief zal worden stopgezet. Deze beslissing volgt op een reeks tegenslagen, waaronder onvoldoende financiering en een ernstige inbreuk op de beveiliging van hun systemen.

Veiligheid van gebruikers kan niet langer gewaarborgd worden

Het Solareum-team deelde het nieuws op hun Telegram-ondersteuningskanaal en op het sociale mediaplatform X, waarbij ze hun diepe spijt uitten over de noodzaak om het project te sluiten.

“Ondanks intensieve pogingen om extra financiering te verkrijgen, ons aan te passen aan veranderende marktomstandigheden en onze beveiligingsmaatregelen te versterken, kunnen we de veiligheid van onze gebruikers niet langer waarborgen,” verklaarde het team.

Wat is Solareum eigenlijk?

Solareum, bekend om zijn Ethereum Virtual Machine-Solana Virtual Machine-bridge, maakte het mogelijk voor gebruikers om Solana-crypto-tokens te verhandelen op basis van specifieke vooraf ingestelde criteria. Echter, eind maart werd het project getroffen door een beveiligingslek dat zogenaamde “wallet drainers” in staat stelde om de kwetsbaarheid te misbruiken, wat resulteerde in het verlies van meer dan 2.800 SOL (Solana’s cryptocurrency), met een geschatte waarde van ongeveer $520.000, van meer dan 300 gebruikers.

Aanvankelijk werd vermoed dat de Telegram-handelsbot BONKbot betrokken was bij deze exploit, maar later werd bevestigd dat BONKbot veilig was en dat de inbreuk betrekking had op een ander Solana-gebaseerd project. Het Solareum-team heeft nadrukkelijk ontkend dat er sprake was van opzettelijke fraude, wijzend op een bredere exploit die ook andere botprojecten en gedecentraliseerde applicaties (dapps) trof.

Poging om gestolen goederen te bevriezen

In reactie op de inbreuk heeft het team contact opgenomen met de autoriteiten in een poging de gestolen fondsen te bevriezen indien deze gecentraliseerde beurzen zouden bereiken. Terwijl Solareum de actieve diensten en functionaliteiten afbouwt, worden gebruikers aangemoedigd hun gegevens en activa zo snel mogelijk op te halen.

Deze ontwikkeling onderstreept de toenemende aandacht van oplichters voor het Solana-ecosysteem, mede gedreven door de populariteit onder memecoin-speculanten. Volgens een rapport van Chainalysis telt een grote online community die zich richt op een populaire Solana-wallet-drainerkit meer dan 6.000 leden. Web3-beveiligingsbedrijf Blowfish heeft bovendien in februari twee nieuwe Solana-drainers geïdentificeerd die in staat zijn geavanceerde aanvallen uit te voeren, wat de risico’s voor gebruikers en investeerders in het ecosysteem verder benadrukt.

Hack nieuws

Amerikaanse justitie rolt Dark web marktplaats van 100 miljoen dollar op
Hacker van Kronos Research-exploit verplaatst $2,6 miljoen aan Ether naar Tornado Cash
Blockchain-onderzoeker ZachXBT onthult banden tussen Bitcoin-adressen en Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP