Sony Logo
Tech

Sony Music waarschuwt bedrijven voor misbruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal door AI

Sony Music heeft actie ondernomen om bedrijven te waarschuwen voor misbruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor doeleinden die verband houden met kunstmatige intelligentie (AI).

Meer dan 700 bedrijven benaderd

Op 16 mei werd een brief onthuld die Sony naar meer dan 700 bedrijven heeft gestuurd. In deze brief verbiedt Sony hen expliciet om hun muziek te gebruiken voor de training, ontwikkeling of commercialisering van AI-systemen. Ook meldt Sony zich af voor elke tekst- en datamining van hun inhoud.

“Deze brief dient om u er rechtstreeks op te wijzen en te herhalen dat de labels van Sony elk gebruik van hun inhoud uitdrukkelijk verbieden,” aldus de brief. Sony en de artiesten die het vertegenwoordigt, erkennen het aanzienlijke potentieel en de vooruitgang van AI. Echter, ongeoorloofd gebruik van hun materiaal bij de training, ontwikkeling of commercialisering van AI-systemen ontneemt Sony de controle en de juiste compensatie.

Sony vertegenwoordigt enkele van de grootste muziekartiesten van dit moment, waaronder Beyoncé, Adele en Harry Styles. De brief is gestuurd naar ontwikkelaars van AI-technologie, zoals OpenAI, Microsoft en Google, en aanbieders van muziekstreamingdiensten zoals Spotify en Apple Music.

Toepassen van “best practices”

Sony verzoekt de bedrijven om “best practices” toe te passen om artiesten en songwriters te beschermen en waarschuwt tegen het zonder toestemming schrapen en ontginnen van hun gegevens. Daarnaast vraagt Sony de streamingdiensten om hun servicevoorwaarden bij te werken om het verbod op datamining en training met hun inhoud te benadrukken.

De ontwikkelaars werd verteld dat Sony, vanwege de aard van hun activiteiten en de gepubliceerde informatie over hun AI-systemen, reden heeft om aan te nemen dat zij mogelijk al ongeoorloofd gebruik hebben gemaakt van Sony-inhoud voor de training, ontwikkeling of commercialisering van AI-systemen. Sony maakte duidelijk dat het gebruik van geautomatiseerde analytische technieken gericht op het analyseren van tekst en gegevens in digitale vorm om informatie te genereren, waaronder patronen, trends en correlaties, verboden is.

Een week de tijd voor verstrekken van details

De ontwikkelaars kregen tot de volgende week de tijd om details te verstrekken van alle inhoud die voor hun modellen is gebruikt. Volgens rapporten zijn de leidinggevenden van Sony bezorgd dat grote hoeveelheden muziek van het bedrijf al zijn “opgelicht” en willen zij duidelijkheid verschaffen over de eerste stappen van mogelijke juridische procedures.

De muziekindustrie is actief in de strijd tegen AI-technologieën die misbruik maken van artiesten of auteursrechtelijk beschermde inhoud. Dit probleem beperkt zich echter niet alleen tot de muziekindustrie. Schrijvers, acteurs en andere creatievelingen die regelmatig werk publiceren, hebben al rechtszaken aangespannen of coalities gevormd tegen grote AI-ontwikkelaars om het ongeoorloofd gebruik van hun inhoud tegen te gaan.

Tech nieuws

Tesla-investeerders klagen Elon Musk aan
Voormalig onderzoeker OpenAI waarschuwt: AI niet te onderscheiden van mensen in 2027
Janet Yellen: AI is enorme kans, maar ook gigantisch risico voor financiële stabiliteit in de VS
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken