Nieuws, Trending

Succesvolle test met stemmen via blockchain in West Virginia

In West Virginia heeft de staatssecretaris laten weten dat er een test waar burgers konden stemmen via een blockchain succesvol is afgerond.

Stemmen op afstand

Volgens de staatssecretaris zijn er tijdens de tussentijdse verkiezingen in 2018 144 militairen die overzee waren gestationeerd uit 24 provincies. Door middel van dit nieuwe platform konden zij hun stem konden uitbrengen door middel van een smartphone. Dit is wereldwijd een primeur.

Weinig militairen stemmen

Het platform werd voor het eerst getest tijdens de eerste algemene verkiezingen in april. Tijdens deze test kon een gelimiteerd aantal kiezers, waaronder militairen via hun smartphone op afstand stemmen. Voatz, zoals het systeem heet, is oorspronkelijk ontwikkeld om het kiezersparticipatie onder militairen te verhogen. Op dit moment ligt deze namelijk erg laag. Zo ontving slechts 18% van de 2 miljoen militairen en hun families die in het buitenland dienden een stembiljet in 2016. Slechts 11% hiervan heeft daadwerkelijk ook een stem uitgebracht.

Geen uitbreiding

Dat dit project een succes is blijkt uit de succesvolle tests. Toch zijn er op dit moment nog geen plannen om het programma verder uit te breiden: “Staatssecretaris Warner heeft nooit, en zal nooit pleiten dat dit een oplossing is voor regulier stemmen.”

Niet iedereen is het er mee eens

Toch is niet iedereen positief over deze nieuwe manier van stemmen. Sommige deskundigen hebben hier hun bezorgdheid over uitgesproken, zo ook Joseph Lorenzo Hall, de hoofdtechnoloog bij het centrum voor democratie en technologie. Volgens Joseph is stemmen via de smartphone een gruwelijk idee. Volgens hem is het stemmen via een vreselijk slecht beveiligd apparaat van de burgers, over onveilige netwerken en op servers die moeilijk beveiligbaar zijn een slecht idee. Dit zou het aantal fraudezaken omtrent het stemmen kunnen verhogen.