Simswap
Chainlink, Hack

Telefónica gebruikt Chainlink om SIM-swap-aanvallen tegen te gaan

Telefónica, Spanje’s toonaangevende telecommerk, heeft een baanbrekende samenwerking met Web3-orakelprovider Chainlink aangekondigd, gericht op het verbeteren van de beveiliging tegen SIM-swaps, een veelgebruikte methode door hackers om toegang te verkrijgen tot gevoelige informatie van hun slachtoffers.

Weg vrij voor ‘veilige verbindingen’

Op 15 februari maakte Telefónica bekend dat deze strategische alliantie de weg vrijmaakt voor de “veilige verbinding” van slimme contracten met de GSMA Open Gateway API’s. Dankzij deze integratie kunnen gegevens van diverse bronnen worden geverifieerd met behulp van Chainlink, in combinatie met een raamwerk van gemeenschappelijke netwerk-API’s die toegang verlenen tot de netwerken van verschillende operators.

SIM-swapaanvallen, een vorm van identiteitsdiefstal waarbij hackers het mobiele nummer van een slachtoffer overnemen, stellen criminelen in staat toegang te krijgen tot gevoelige informatie zoals crypto-accounts, creditcards en bankrekeningen. Deze aanvalsmethode heeft zelfs grote organisaties zoals de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) getroffen.

Verhoging van veiligheid transacties

De integratie met Chainlink verhoogt de veiligheid van transacties en voegt een extra beveiligingslaag toe aan blockchain-transacties door slimme contracten in staat te stellen verzoeken voor informatie te doen aan de application programming interface (API), waardoor wordt gegarandeerd dat simkaarten van apparaten geen onbevoegde wijzigingen hebben ondergaan.

Yaiza Rubio Viñuela, Chief Metaverse Officer bij Telefónica, benadrukte dat dit de “eerste use case” is van de GSMA Open Gateway SIM Swap API, waarmee Telefónica zich positioneert als een belangrijke speler in de Web3-ruimte. Rubio Viñuela voegde toe dat dit Telefónica in staat stelt nauw samen te werken met ontwikkelaars in de evoluerende industrie van wat zij het ‘web van de toekomst’ noemt.

Niet eerste keer actief in Web3-ruimte

Telefónica heeft zich eerder al verdiept in de Web3-ruimte. In 2022 introduceerde het Madrid-gebaseerde bedrijf betalingen met Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies op zijn online marktplaats Tu, waardoor klanten met crypto kunnen betalen voor technologische producten. Deze integratie werd aangekondigd door crypto-uitwisseling Bit2Me tijdens de Telefónica Metaverse Day op 29 september 2022.

Recentelijk is Telefónica een samenwerking aangegaan met Nova Labs, het bedrijf achter het Helium Network, om blockchain-technologie in te zetten voor het verlagen van infrastructuurkosten en het uitbreiden van de dekking in Mexico. Op 24 januari kondigde Telefónica aan dat het de mobiele hotspots van Helium zal gebruiken om zijn netwerkdekking in Mexico-Stad en Oaxaca uit te breiden, wat de toewijding van het bedrijf aan innovatie en technologische vooruitgang onderstreept.

Hack nieuws

Sam Bankman-Fried dient beroep in tegen gevangenisstraf van 25 jaar
Nieuwe kwetsbaarheid in Telegram Desktop applicatie bedreigt gebruikers
Omvangrijke phishing-campagne treft Etherscan-gebruikers via misleidende advertenties
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers in vrije val, wat is er aan de hand?
‘Bitcoin koers gaat dalen na de halving’
Crypto analisten: Ripple (XRP) is klaar voor een Gigantische koersstijging