Altcoin Nieuws

Terra-oprichter Do Kwon in Montenegro gearresteerd

Do Kwon, momenteel toch wel één van ‘s werelds meest gezochte voortvluchtigen én voormalig kopstuk van digitale activa, is in Montenegro gearresteerd terwijl hij probeerde op een vlucht naar Dubai te stappen. De politie in het Europese land heeft Kwon aangehouden en kort daarna heeft de Zuid-Koreaanse politie zijn identiteit bevestigd.

Ineenstorting van Terra zorgt voor groot verlies

Do Kwon is de oprichter van Terraform Labs, het bedrijf achter het Terra-ecosysteem en zijn twee tokens, LUNA en de UST stablecoin. In mei vorig jaar leidde de spectaculaire ineenstorting van deze twee tokens tot een verlies van 40 miljard dollar voor investeerders en tot een bredere marktcapitulatie. Hoewel hij het heeft ontkend, is Kwon sindsdien op de vlucht voor autoriteiten uit Zuid-Korea, Singapore, Europa en de VS.

Bijna een jaar na de instorting van Terra is Kwon nu gearresteerd in Montenegro, waarbij de minister van Binnenlandse Zaken, Filip Adzic, de arrestatie voor het eerst op Twitter bekendmaakte. Het bericht meldde het volgende:

De Montenegrijnse politie heeft een persoon aangehouden die ervan wordt verdacht een van de meest gezochte voortvluchtigen te zijn, de Zuid-Koreaanse burger Do Kwon, mede-oprichter en CEO van het in Singapore gevestigde Terraform Labs. De persoon wordt ervan verdacht een van de meest gezochte voortvluchtigen te zijn.

Vervalste paspoorten

Do Kwon en een andere verdachte zijn gearresteerd op de luchthaven van Podgorica toen ze probeerden op een vlucht naar Dubai te stappen. Volgens de minister waren ze allebei in het bezit van vervalste Costa Ricaanse en Belgische paspoorten.

Na de arrestatie heeft de Zuid-Koreaanse Nationale Politie bevestigd dat Do Kwon inderdaad de gearresteerde persoon was, op basis van zijn leeftijd, naam en nationaliteit zoals vermeld op zijn identiteitskaart. Bovendien heeft de Koreaanse politie zijn vingerafdrukken gecontroleerd en kwamen deze overeen met hun gegevens. Een ambtenaar van de Koreaanse nationale politie zei het volgende:

Dit nieuws is ook gedeeld met het zuidelijke district van Seoul en Interpol in Montenegro.

Aanklachten tegen Do Kwon aan hem onthuld

Nadat Do Kwon’s arrestatie was bevestigd, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) aanklachten tegen hem onthuld. De Amerikaanse advocaat Damian Williams heeft bij de Amerikaanse districtsrechtbank in Manhattan acht aanklachten tegen Kwon bekendgemaakt.

Kwon wordt beschuldigd van 2 tellingen elk voor draadfraude, effectenfraude, grondstoffenfraude en samenzwering om fraude te plegen.

Wat betreft de samenzwering om fraude te plegen, heeft Williams op de aanklacht verklaard dat Kwon valse en misleidende verklaringen heeft afgelegd tijdens een tv-interview over LUNA, UST en de acceptatie van de Terra-blockchain. Dit interview werd wereldwijd uitgezonden, ook voor investeerders in het zuidelijke district van New York. De sociale media-accounts van Terraform Labs hebben deze misleidende verklaringen bovendien versterkt voor miljoenen investeerders wereldwijd.

Verder zou Kwon contact hebben opgenomen met een handelsfirma in New York om “hun hulp te krijgen bij het wijzigen van de marktprijs van UST”. Hij heeft deze firma gecompenseerd door zijn bestaande lening met Terraform Labs aan te passen.

Naar verluidt ziet het DoJ het liefst dat Do Kwon aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd, om in dat land de aanklacht onder ogen te zien. Het is echter op dit moment nog niet bekend of dat daadwerkelijk ook zal gebeuren of niet, want naar verluidt zouden de autoriteiten van Montenegro ook overwegen om een aanklacht tegen Do Kwon in te dienen. Het is dan ook nog even afwachten wat precies de volgende stappen zullen zijn.

Altcoin nieuws

Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Polygon populair dankzij zkEVM upgrade
PEPE koers verliest 15 procent in zeven dagen tijd
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen