Do Kwon, terra
Hack, Terra Classic

Terra-oprichter Do Kwon terug in de gevangenis in Montenegro

Minder dan twee weken nadat hij op borgtocht is vrijgelaten en onder huisarrest is geplaatst, meldt Bloomberg dat Kwon weer in hechtenis is.

Borgtocht ingetrokken in Montenegro

Do Kwon, mede-oprichter van Terraform Labs, heeft te maken met een intrekking van zijn borgtocht in Montenegro, zoals gemeld door Bloomberg. De uitspraak van het Hooggerechtshof van Montenegro betekende een teruggedraaide beslissing van twee weken geleden, waarbij zowel Kwon als Terraform’s voormalige CFO, Han Chong-joon, waren vrijgelaten onder een borgtocht van €400.000 per persoon.

In een eerdere uitspraak had de rechtbank bepaald dat de twee mannen, in afwachting van hun proces, in Montenegro onder huisarrest geplaatst moesten worden. Echter, volgens een bericht van Bloomberg zal Kwon na de recente beslissing van het Hooggerechtshof in detentie blijven. Dit besluit, dat woensdag van kracht werd, is eveneens van toepassing op Chong-joon, zoals bevestigd door een rechtbankwoordvoerder in gesprek met Bloomberg.

Na de initiële beslissing van de lagere rechtbank om Kwon en Chong-joon op borgtocht vrij te laten, tekende het openbaar ministerie bezwaar aan tegen deze uitspraak. Volgens Marija Rakovic, woordvoerster van de rechtbank, heeft dit ertoe geleid dat de zaak nu teruggaat naar de lagere rechtbank, zo liet zij Bloomberg weten.

Do Kwon en Chong-joon beschuldigd van vervalsing paspoorten

Do Kwon en Chong-joon staan terecht op beschuldiging van het vervalsen van officiële documenten. Ze kwamen in maart onder de aandacht van de autoriteiten toen ze probeerden te reizen van Podgorica naar Dubai met vermeende vervalste Belgische en Costa Ricaanse paspoorten. In de rechtbank hebben beide heren tot nu toe de authenticiteit van de paspoorten verdedigd.

Buiten de vervalsingsaanklachten, heeft Kwon ook te maken met strafrechtelijke vervolgingen in zowel de Verenigde Staten als Zuid-Korea. Zuid-Korea heeft sinds september een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Kwon wegens vermeende overtredingen van de kapitaalmarktregelgeving.

In februari heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) civiele aanklachten tegen Kwon ingediend, hem beschuldigend van schending van de registratie- en fraudebestrijdingsbepalingen van de effectenwetgeving.

De instorting van het Terraform Labs-ecosysteem in mei 2022, inclusief de algoritmische stablecoin TerraUSD en de governance-token Terra (LUNA), veroorzaakte onrust in de hele sector en leidde tot de val van andere gevestigde bedrijven.

Crypto-hedgefonds Three Arrows Capital, broker Voyager Digital en leningverstrekker Celsius Network vroegen allemaal faillissement aan kort na de ondergang van Terra. In de daaropvolgende maanden vielen ook cryptocurrency leningverstrekker BlockFi en cryptocurrency beurs FTX.

Hack nieuws

Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus zet LinkedIn in om crypto te stelen
Google advertenties gebruikt om kwaadaardige crypto-websites te promoten
Omvangrijke cyberaanval door Akira treft wereldwijd meer dan 250 organisaties
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?