Stablecoin

Tether kan aanzetten tot kapitaalvlucht vanuit China

Volgens een nieuw rapport van blockchain-analysebedrijf Chainalysis zouden cryptocurrencies en Tether in het bijzonder een belangrijke rol kunnen spelen in de recente kapitaalvlucht uit China.


Stablecoins

In de afgelopen 12 maanden is het relatieve aandeel van Oost-Azië in de wereldwijde crypto-activiteit begonnen af ​​te nemen. Meer dan $50 miljard aan crypto verliet China de afgelopen tijd. Philip Bonello, directeur van onderzoek in Grayscale, zei: 

“Het lijkt erop dat gebruikers in veel regio’s stablecoins gebruiken om toegang te krijgen tot Amerikaanse dollars voor grensoverschrijdende salarisadministratie, overmakingen en kapitaalvlucht uit lokale valuta.” 

Sinds het crypto verbod in 2017 heeft de aan de dollar gekoppelde stablecoin Tether gediend als een populaire vervanger voor fiat voor handelaren op de Chinese markt. 

Vergeleken met andere regio’s heeft Oost-Azië veruit het laagste Bitcoin volume, namelijk slechts 51%. De rest bestaat uit stablecoins, waarvan 93% USDT is.

Hoewel yuan-USDT-transacties strikt genomen ook verboden zijn door de regering, blijven OTC-makelaars de stablecoin verkopen zodat handelaren hun winsten uit crypto transacties vast kunnen leggen zonder zich zorgen te hoeven maken over prijsvolatiliteit. In juni van dit jaar overtrof Tether Bitcoin en werd het de meest ontvangen digitale activa van Oost-Aziatische adressen. 

Op de Oost-Aziatische markt is afgelopen jaar voor meer dan $18 miljard aan Tether verplaatst naar adressen in het buitenland. Hoeveel dit te maken heeft met kapitaalvlucht, blijft moeilijk vast te stellen.


Bijdragende factoren

Analisten beweren dat de fluctuerende waardering van de yuan gedurende het jaar en de spanningen tijdens de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China lokale investeerders kunnen aansporen om kapitaalcontroles te omzeilen. Beijing verbiedt burgers namelijk om meer dan $50.000 het land uit te verplaatsen.  

De regering heeft ondertussen routes voor het ‘offshoren’ van kapitaal via buitenlandse investeringen in onroerend goed en andere activa flink aangepakt, waardoor cryptocurrency een mogelijk alternatief blijft.

Andere factoren zijn onder meer onzekerheid over hoe de nationale cryptocurrency van Beijing de particuliere markt voor digitale activa zal beïnvloeden. Chainalysis suggereert dat dit de Chinese cryptocurrency-community ertoe kan aanzetten om “gedeeltes van hun bezit naar het buitenland te verplaatsen”. 


Ondertonen zijn belangrijk in China

Oprichter van Primitive Ventures en regionaal expert Dovey Wan sprak recentelijk over de kapitaalvlucht. Hij zei dat als het gaat om Beijings houding tegenover nieuwe technologieën, ondertonen er toe doen. Hij vertelt:

“Het is belangrijk dat president Xi sprak over ‘de blockchain’ maar niet over ‘Bitcoin’. Het impliceert dat de digitale yuan de enige officiële, door de staat gesanctioneerde cryptocurrency zal zijn en het dempt de visie van crypto als een privé-bezit. “

Het Chinese overheidsbeleid over cryptovaluta bepaalt al lang welke activa handelaren gebruiken en waarom. 

In commentaar eerder deze maand beweerde de Amerikaanse presentator Max Keiser ook dat geopolitieke spanningen kapitaalvlucht uit Azië aanwakkeren.