Tether (USDT) is Koning in China

 
 

Er gaan dagelijks miljoenen in crypto over de grens tussen Rusland en China. De meest getrade currency is hier Tether (USDT).


Crypto tradingbalies

Business is booming bij crypto tradingbalies in Rusland, Moskou. Dit komt door een constante flow van Chineese handelaren die dagelijks binnenkomen met zware zakken vol cash. Een crypto tradingbalie verkoopt ongeveer 3 miljoen dollar waard aan crypto per dag. Het geld gaat meestal naar China, maar het meest opvallende is welke crypto verstuurd wordt.

Maar 20% van de tradings zijn in Bitcoin, de oudste cryptocurrency met het grootste marktaandeel. De andere 80% wordt gehandeld in Tether, ookwel bekend als een aan de dollar gekoppelde token, USDT.


Tether

Tether’s grootste voordeel is het heel snel mogelijk maken voor crypto traders om geld te verplaatsen tussen exchanges. Hierdoor kunnen handelaren handig gebruik maken van koersverschillen. Maar volgens Moskouse OTC ( over-the-counter) traders, heeft het nog een wereldwijde toepassing. Het is namelijk de go-to betalingsservice van Chineese importeurs.

Het totale volume van de Tether handel door Chineese bedrijven kan wel 10 tot 30 miljoen dollar dollar per dag zijn volgens OTC traders.


Overstap van BTC naar USDT

Chineese ‘grijze markt’ importeurs handelde eerst in Bitcoin, voor de bear market van 2018 zegt Roman Dobroyin, een OTC dealer. Omdat de prijs altijd maar steeg konden handelaren en de tussenpersonen die hen hielpen crypto te kopen, wat geld extra verdienen.

Echter sinds het begin van 2018, was het hopen dat je bitcoin aan het eind van de dag nog steeds hetzelfde waard was, te risicovol. ‘Toen de prijs van BTC naar beneden ging, werd USDT veel aantrekkelijker.’ zegt Dobroyin. ‘China is totaal afhankelijk van USDT, ze hebben er heel veel vertrouwen in, plus het is erg liquide.’ Zijn eigen klanten zijn meestal Chinees, en ze vinden hem meestal door mond-op-mond reclame of via Telegram.

Notificatie: Newsbit heeft ook een Telegram groep waar alle ontwikkelingen over crypto worden besproken. Wil je hier ook in? Join hier: @newsbit_crypto

Ondanks dat Tether eerst altijd zei dat de USDT 1 op 1 gedekt is door dollars, wat later niet bleek te kloppen en maar 74% van de Tethers gedekt is met dollars, maakt het voor deze mark niet uit of de Tether gedekt is of niet. Volgens Konstatin Plavnik, hoofd leidinggevende van crypto derivaten exchange Xena in Moskou, is het zo dat ‘het vertrouwen ligt in de gemakkelijkheid en de gewoonte van het gebruik van USDT. Daarbij heeft de markt Tether nodig en is Tether dus vertrouwt.’


De noodzaak van crypto voor Chinezen

In China heeft de overheid een limiet gesteld op de hoeveelheid buitenlands gaat dat je mag ontvangen. De limiet staat op 50.000 dollar per jaar. Je kan een additionele quota aanvragen, maar ook dan blijft het geldbedrag dat je kan ontvangen uit het buitenland beperkt. Vandaar versturen Chinezen ongezien voor de overheid ‘buitenlands geld’ via crypto.


Hoe doen ze het?

Momenteel verkopen Chinezen goederen/producten in Russische winkelgelegenheden, meestal voor lage prijzen zodat er veel verkocht wordt. Het geld wat ze hiervoor ontvangen zetten ze in Rusland dus om in crypto en dit versturen ze vervolgens naar China.

 

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken